Aggasztó jelentés: elpárolgott a külkereskedelmi többlet harmada

Aggasztó jelentés: elpárolgott a külkereskedelmi többlet harmada

agrarszektor.hu
Több mint egytizedével növekedett a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 2023 első negyedévében, importértéke pedig több mint egynegyedével emelkedett. Az egyenleg azonban csaknem ugyanennyivel volt kevesebb a vizsgált időszakban a 2022 első negyedéves értékénél. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke megközelítette a 3,5 milliárd eurót, a behozatal értéke pedig csaknem 2,7 milliárd eurót tett ki az első negyedévben. Az agrár-külkereskedelem aktívuma 754 millió euró volt, ami majdnem egyharmadával volt kevesebb, mint az előző év első három hónapjában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportárindexe 23,6%-kal, az importárindex 8,4%-kal nőtt a bázisidőszak szintjéhez képest 2023 első három hónapjában. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek részesedése a teljes nemzetgazdasági exportértékből 2023 első negyedévében 8,8%-ot tett ki, az importértékből pedig 7,1%-ot - derült ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) Agrárstatisztikai Információs Rendszerének (ASIR) legfrissebb adatai alapján. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek kivitelének értéke 3449 millió eurót, behozatalának értéke 2695 millió eurót tett ki 2023 első negyedévében, az agrár-külkereskedelem aktívuma 754 millió euró volt, 243 millió euróval kevesebb, mint 2022 első negyedévében. A mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportértéke 10,9%-kal, importértéke 27,6%-kal emelkedett 2023 első három hónapjában, az egyenleg azonban 24,4%-kal volt kevesebb a vizsgált időszakban a 2022. első negyedévi értéknél.

Az agrár-külkereskedelem alakulása és részesedése a nemzetgazdaság teljes exportjából és importjából (2019–2023) (Forrás: A KSH adatai alapján az AKI Agrárstatisztikai Osztálya)
Az agrár-külkereskedelem alakulása és részesedése a nemzetgazdaság teljes exportjából és importjából (2019–2023) (Forrás: A KSH adatai alapján az AKI Agrárstatisztikai Osztálya)

Magyarország agrár-külkereskedelme továbbra is erősen Európához kötődik

Mint írták, Magyarország agrár-külkereskedelme 2023. első negyedévében is koncentrált és erősen Európa-
centrikus volt: az exportforgalom mintegy 94,8%-át európai országokkal bonyolította hazánk, Ázsia részesedése 3,2%-os, Amerikáé 1,2%-os volt, Afrika és Ausztrália részesedése pedig összesen 0,6% és 0,2% körüli értéket ért el. Természetesen az Európai Unió belső piaca abszolút meghatározó, az agrár-külkereskedelmi exportból 83%-kal, az importértékből 82,3%-kal részesedett az év első három hónapjában, vagyis a magyar agrárium nem csupán a támogatási rendszer tekintetében, hanem a piacait is tekintve egyértelműen és kifejezetten erősen kötődik az EU-hoz. Az uniós tagországok által exportált termékek értéke 10,5%-kal, az import értéke 14,4%-kal emelkedett, az egyenleg 646,6 millió eurós értéke szinte nem változott a 2022-es év első negyedévéhez képest.

A legfontosabb export- és importpartnerek közül a legnagyobb agrár-külkereskedelmi forgalom 2023 első negyedévében is Németországgal bonyolódott. További fontos partnerek az agrárexport értékének csökkenő sorrendjében a következő országok voltak: Olaszország, Románia, Ausztria, Lengyelország, Szlovákia, Hollandia, Csehország, Horvátország és Franciaország. A felsorolt országok részesedése meghaladta a teljes agrárkivitel 70%-át, az első öt legnagyobb exportpiac aránya pedig 52,8%-os volt. Az említett országokba irányuló kivitel értéke jellemzően emelkedett, azonban a német és a cseh export 7,3%-kal, illetve 17%-kal volt kevesebb. A tíz legfontosabb exportpartner közül a Hollandiába irányuló kivitel nőtt a legnagyobb mértékben, 63,6%-kal 2023 első három hónapjában az előző év azonos időszakához képest.

Magyarország agrár- és élelmiszeripari importjának négyötöde az EU-ból származik

Az agrártermékek legfontosabb beszállítói szinte megegyeznek az exportpiacokkal. Az import 80%-a tíz EU-tagországból érkezett, a top 5 partner, vagyis Németország, Ukrajna, Lengyelország, Szlovákia és Hollandia részesedése a teljes agrárimport értékéből 55%-ot ért el 2023 első három hónapjában. A legfontosabb partnerországok körében jellemzően emelkedett az adott országból Magyarországra szállított agrár- és élelmiszeripari termékek értéke, azonban a Hollandiából és a Romániából érkező behozatal 8,3%-kal, illetve 5,3%-kal volt kevesebb, mint a bázisidőszakban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?