Agrárexport: rekord után csökkenés

Agrárexport: rekord után csökkenés

agrarszektor.hu
A márciusi rekord után lassult az EU agrárexportja, az első negyedévben viszont így is jelentős kivitelt tudott elkönyvelni a közösség – ez ráadásul nem csupán az árak emelkedéséből, hanem több árucikk esetében a volumen növekedéséből is adódott. Az import érezhetően csökkent egy év alatt, különösen az orosz agrártermékek behozatala esett vissza - áll az Európai Bizottság napokban közzétett legfrissebb havi agrár-élelmiszeripari kereskedelmi jelentésében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 

Nőtt az EU exportja

2023 áprilisában az EU agrár-élelmiszeripari exportja ismét a 2022. áprilisi szintre esett vissza. Mindazonáltal 2022 azonos időszakához képest a január és április közötti kumulált export 2023-ban 10%-kal magasabb volt (+6,8 milliárd euró).

Emelkedett például a volumen a növényi olajok (+38%), az olajos magvak és fehérjenövények (+17%), a margarin és egyéb olajok és zsírok (+16%), valamint a gabonafélék (+7%) esetében. A legfontosabb értékváltozással rendelkező termékek közé tartoztak a gabonakészítmények és malomipari termékek, a gyümölcs-, diófélékből és zöldségekből készült készítmények, valamint a tejtermékek.

Csökkenő behozatal

2023 áprilisában a legtöbb termék esetében a behozatal csökkenése volt megfigyelhető, ami az uniós agrár-élelmiszeripari behozatal csökkenését eredményezte. Jelentősen csökkent a behozatal Oroszországból (-413 millió EUR, -40%), de mérséklődött Argentínából (-258 millió EUR, -14%, főként fehérjenövények), Kínából (-212 millió EUR, -7%, főként nem élelmezési célú növények), a Fülöp-szigetekről (-209 millió EUR, -39%; főként margarin és egyéb olajok és zsírok) és Moldovából (-192 millió EUR, -43%). Másrészt a cukor és az izoglükóz behozatala jelentősen megnőtt, ami a cukor és az izoglükóz kereskedelmi mérlegét rontotta. Értékben továbbra is az olajos magvak és fehérjenövények, a gyümölcsök és diófélék, valamint a kávé, tea, kakaó és fűszerek voltak a legtöbbet importált áruk. A három legfontosabb import származási ország 2023 januárja és áprilisa között Brazília, az Egyesült Királyság és Ukrajna volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02