Mindent rendben talált az MNB: távozik a biztos a növénybiztosítóktól

Mindent rendben talált az MNB: távozik a biztos a növénybiztosítóktól

agrarszektor.hu
Az MNB augusztus 16-tól visszahívja a felügyeleti biztost a Bodrogközi Nonprofit és a Bodrogközi Kertészeti Nonprofit kölcsönös növénybiztosító egyesületektől. Az intézmények által benyújtott, a tőkehelyzetük rendezését célzó pénzügyi terveiket ugyanis a jegybank elfogadta, és azok végrehajtása révén a szavatolótőkéjük szintje immár megfelel a jogszabály által előírtnak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közzétett határozataiban 2023. augusztus 16-ával megszüntette a felügyeleti biztos kirendelését a karcsai székhelyű Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületnél, illetve a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületnél. A döntés oka, hogy a két intézmény olyan (a jegybank kérésére kiegészített) pénzügyi terveket nyújtott be, amelyek megfelelő intézkedéseket tartalmaztak a tőkehelyzetük rendezésére. A pénzügyi terveket az MNB így elfogadta, és azok végrehajtásának eredményeképpen a két növénybiztosító jelenleg immár nemcsak a további működéshez elengedhetetlen biztonsági tőkével, de a törvény által előírt szint feletti szavatolótőkével is rendelkezik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mint emlékezetes a jegybank idén a március 7-én közzétetthatározataiban kötelezte 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére a két növénybiztosító egyesületet. Ebben olyan intézkedések meghozatalát írta elő, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével. A kirendelés megszüntetéséig, de legföljebb 180 napig az MNB emellett - az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű - Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t rendelte ki felügyeleti biztosként a két biztosítóegyesülethez.

A MNB intézkedéseinek oka az volt, hogy az azt megelőző időszakban a - növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező - nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott. Ez nyilvánvalóan hatással lehetett az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is. Jogszabályi előírás alapján egy (kis)biztosítónak ugyanakkor mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kirendelt felügyeleti biztosok az elmúlt időszakban felmérték az intézmények pénzügyi helyzetét, meghatározták a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosították a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását. A jegybank mostani döntéseit azért hozta meg, mert az egyesületek működése a megszabott határidő lejártakor megfelelt a jogszabályok által előírtaknak. A továbbiakban az intézmények tulajdonosainak felelőssége az egyesületek üzleti szempontból megbízható működtetése, s ennek kapcsán egyebek közt a felmerülő károk rendezése, a biztosítási fedezet szavatolása a díjak beszedésével, illetve szükség esetén megfelelő viszontbiztosító révén. Az MNB természetesen (a biztosítási piac egyéb szereplőivel azonos módon) mindezt a továbbiakban is ellenőrzi.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?