Elkészült a nagy terv? Megvan, hogyan csökkentenék az élelmiszerárakat itthon

Elkészült a nagy terv? Megvan, hogyan csökkentenék az élelmiszerárakat itthon

agrarszektor.hu
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) hét élelmiszeripari és kereskedelmi szakmai szervezet, illetve az Agrárminisztérium képviselőivel egyeztette személyes találkozón a múlt héten közzétett, infláció csökkentését célzó javaslatait. A GVH célja, hogy a megállapításai és javaslatai olyan gyakorlati intézkedéseket indukáljanak, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerinfláció letöréséhez. A tartós élelmiszerek gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetére június 8-ig tehet észrevételt minden érintett piaci szereplő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Gazdasági Versenyhivatal május 8-án bocsátotta társadalmi konzultációra a tartós élelmiszerek (konzervek és fagyasztott termékek) piacán végzett gyorsított ágazati vizsgálatának jelentéstervezetét. A vizsgálat eredményei alapján a GVH szakértői hat javaslatot, intézkedési pontot fogalmaztak meg, amelyek hozzájárulhatnak a hatékonyabb versenyviszonyokhoz, a piaci verseny erősítéséhez, ezen keresztül pedig az árak csökkenéséhez. A javaslatok között szerepel a zöldségek és gyümölcsök magyarországi termelésének ösztönzése, a hatékonyságnövelés, a mezőgazdasági termelés automatizálása, öntöző-rendszerek telepítése, a megújuló energiaforrások használatának támogatása, a precíziós mezőgazdasági szakképzés és a fenntartható csomagolás-rendszerek fejlesztésének ösztönzése. A GVH egyúttal jelezte: a továbbiakban is fokozott hatósági figyelmet fordít a kereskedelmi szektorra - írja a gvh.hu.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelentéstervezet közzétételét egy teljes hónapig tartó társadalmi konzultáció követi, amelynek keretében a nemzeti versenyhatóság 2023. május 16-án személyes egyeztetést tartott az ágazati szereplőket tömörítő, illetve a jelentéstervezet javaslataiban érintett szakmai szervezetekkel - az Országos Kereskedelmi Szövetséggel, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetséggel, az ÁFEOSZ-COOP Szövetséggel, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanáccsal, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Termelők Egyesületével, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetséggel és a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségével - valamint az Agrárminisztériummal. Rigó Csaba Balázs, a GVH elnöke kiemelte:

Mindenkinek van dolga abban, hogy letörjük az inflációt. A Gazdasági Versenyhivatal szakemberei is ezen dolgoznak. A mai konzultációt is azért hívtuk össze, hogy a megállapításaink és javaslataink a lehető leggyorsabban gyakorlati intézkedésekké váljanak. Olyan konkrét megoldásokat keresünk, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy tovább csökkenjen az infláció. Jó úton járunk.

EZ IS ÉRDEKELHET

A társadalmi konzultáció célja, hogy a lezárultával a versenyhatóság az érintettek lehető legszélesebb köre által támogatott, végleges javaslatokkal segíthesse az élelmiszerek árának csökkenését. A piaci szereplők június 8-ig tehetnek írásbeli észrevételeket a jelentéstervezetre, ezt követően pedig a hatóság közzéteszi a dokumentum megállapításaira beérkezett visszajelzéseket a honlapján.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban
Élelmiszer

Megszólalt a Lidl a húsbotránnyal kapcsolatban

Az elmúlt évek eseményei komoly hatással voltak az élelmiszer-kiskereskedelmi piac működésére, és ez az oka annak, hogy az áruházlánc kínálatában elérhetők import húsok is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58