Új üzemet adott át a nagy magyar takarmánygyártó Szalkszentmártonon

Új üzemet adott át a nagy magyar takarmánygyártó Szalkszentmártonon

agrarszektor.hu
Nedves fermentációs üzemet és laboratóriumot adott át az Agrofeed Kft. Szalkszentmártonon. A projekt a vállalat által vezetett konzorciummal, kiemelten pedig a Szent István Egyetemmel közösen valósul meg, és mintegy 747,t millió forint állami támogatásban részesült. Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezetője köszöntőbeszédében elmondta, hogy a vállalat a projekthez mintegy 450 millió forint saját tőkével járult hozzá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként szalkszentmártoni telephelyén nedves fermentáló üzemet létesített, amelynek következtében a technológiafejlesztésen túl új munkahelyeket is teremtett. A fejlesztés részeként az új laboratórium 2022-ben készült el, ezt követően a vállalat a GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosítószámú pályázat keretén belül korszerűsítette és bővítette eszközparkját. A labort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023 nyarán vette nyilvántartásba. A három éven át tartó projekt célja egy olyan speciális nedves fermentációs eljárás meghonosítása és továbbfejlesztése volt, amellyel a kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el. A kifejlesztett végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20-40%-kal növekszik, és jóval értékesebb a kiindulási anyagokhoz képest. A fermentált alapanyagok alkalmazása a jövőben nagy segítséget nyújthat a késztakarmány gyártóknak, valamint a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek is.

Az üzem bejárása során megtudtuk, hogy a fermentáló üzemben gabonaféléket, fehérjehordozókat és ipari melléktermékeket tudnak feldolgozni. Az irányított fermentáció során alapanyagok először egy keverőtartályba kerülnek, ami összeköttetésben áll az oltókultúra tartállyal és a hideg/melegvizes blokkokkal. A keverőtartályokból a fermentor tartályokba kerül át az anyag, ahol 24 órán keresztül, 36-38 Celsius-fokos hőmérsékleten történik a fermentáció. Az erjesztés során a keverék PH-értéke 6,5-ről lemegy 3,6-3,8-ra. Az eljárás végeredménye egy folyékony, 25-30%-os szárazanyag tartalmú takarmány alapanyag, amely szállításra és további feldolgozásra egyaránt alkalmas. A fermentáló üzem továbbfejlesztése már most elkezdődött, a meglevő 15 ezer literes fermentáló tartályok mellé a vállalkozás már két 25 ezer literes tartályt is beszerzett, bár ezeket még nem kötötték be a rendszerbe.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?