Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A projekt keretében az Agrofeed Kft. saját beruházásként szalkszentmártoni telephelyén nedves fermentáló üzemet létesített, amelynek következtében a technológiafejlesztésen túl új munkahelyeket is teremtett. A fejlesztés részeként az új laboratórium 2022-ben készült el, ezt követően a vállalat a GINOP-2.2.1-18-2020-00024 azonosítószámú pályázat keretén belül korszerűsítette és bővítette eszközparkját. A labort a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 2023 nyarán vette nyilvántartásba. A három éven át tartó projekt célja egy olyan speciális nedves fermentációs eljárás meghonosítása és továbbfejlesztése volt, amellyel a kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása végezhető el. A kifejlesztett végtermék takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20-40%-kal növekszik, és jóval értékesebb a kiindulási anyagokhoz képest. A fermentált alapanyagok alkalmazása a jövőben nagy segítséget nyújthat a késztakarmány gyártóknak, valamint a nagy- és kisüzemi állattartó telepeknek is.
Az üzem bejárása során megtudtuk, hogy a fermentáló üzemben gabonaféléket, fehérjehordozókat és ipari melléktermékeket tudnak feldolgozni. Az irányított fermentáció során alapanyagok először egy keverőtartályba kerülnek, ami összeköttetésben áll az oltókultúra tartállyal és a hideg/melegvizes blokkokkal. A keverőtartályokból a fermentor tartályokba kerül át az anyag, ahol 24 órán keresztül, 36-38 Celsius-fokos hőmérsékleten történik a fermentáció. Az erjesztés során a keverék PH-értéke 6,5-ről lemegy 3,6-3,8-ra. Az eljárás végeredménye egy folyékony, 25-30%-os szárazanyag tartalmú takarmány alapanyag, amely szállításra és további feldolgozásra egyaránt alkalmas. A fermentáló üzem továbbfejlesztése már most elkezdődött, a meglevő 15 ezer literes fermentáló tartályok mellé a vállalkozás már két 25 ezer literes tartályt is beszerzett, bár ezeket még nem kötötték be a rendszerbe.