Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Mezőgazdasági termelők és fiatal gazdák fix 30 000 Ft-ért regisztrálhatnak!
NAK-tagok és NAK-szaktanácsadók 35% kedvezménnyel regisztrálhatnak!
A 2024.12.31-én zárult projekt célja egy tudományosan megalapozott diagnosztikai és terápiás rendszer kialakítása volt, amely preventív módon támogatja a gyermekek, serdülők és fiatalok egészségi állapotának megőrzését és fejlesztését, ugyanakkor hatékonyan alkalmazható a már kialakult krónikus betegségek rehabilitációjában is - írja közleményében az NKFI. A pályázatban kidolgozott komplex rendszer három fő területen alkalmazható: egészségmegtartás (prevenció), egészség-helyreállítás (rehabilitáció), egészségfejlesztés/teljesítménynövelés. Ezekhez kapcsolódik a rendszer diagnosztikai felülete, amely lehetővé teszi a vizsgált személy kardiovaszkuláris, anyagcsere- és stressztűrő képességének meghatározását, valamint a célzott terápiás felület, amelynek két alapvető eleme a táplálkozás és a mozgás.
Elsődlegesen az „egészségipar” szereplőit célozza meg a fejlesztés, azonban a projekt során kifejlesztett kiegészítő takarmányok és gyorsvizsgálati módszerek révén a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára is jelentős hozzáadott értéket képviselő megoldások születtek. A hároméves projekt során a konzorciumi tagok kidolgozták a rendszer alapját képező diagnosztikai, mérési és kiértékelő egységet. Ennek részeként egészségmegőrzést támogató, táplálkozási terápiába illeszthető alapélelmiszerek (pl. tej és sajt) is kifejlesztésre kerültek.
A projekt egyik fontos eredménye az omega-3 zsírsavak felhasználásával megalkotott termékcsalád, amely olyan bendőben lassan lebomló, hatékonyan hasznosuló készítményeket tartalmaz, amelyek lehetővé teszik funkcionális élelmiszerek (pl. tej, sajt) előállítását. További jelentős fejlesztésként olyan gyorsvizsgálati metodikák (pl. közeli infravörös spektroszkópia - NIRs, valamint elektronikus orr) kerültek kidolgozásra, amelyek segítségével nemcsak a projektben vizsgált tejalapú élelmiszerek, hanem egyéb nyersanyagok - például tojás, hús, gabona - minőségi paraméterei is megbízhatóan mérhetők.