Évek óta működnie kellene, de még el sem készült a Szabolcsi Alma Centrum

Évek óta működnie kellene, de még el sem készült a Szabolcsi Alma Centrum

agrarszektor.hu
2,5 évvel az alapkőletétel után sem üzemel még a Szabolcsi Alma Centrum Újfehértón. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kistelepülésen létrehozott épületkomplexumból egyelőre egy irodaház váza és egy befejezett, de nem üzemelő hűtőház készült el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kormány 2021 júniusában jelentette be, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Újfehértón, a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet területén létrehozza a Szabolcsi Alma Centrumot, amely modern kutatóintézetként és hűtőházként áll majd a környékbeli almatermelő gazdák szolgálatára. Az eseményen Nagy István agrárminiszter úgy fogalmazott, hogy azzal fordulóponthoz érkezett a szabolcsi almatermesztés - olvasható az RTL.hu oldalán.

Az akkori ígéretek szerint 2022 márciusára már működnie kellett volna a szupermodern kutatóközpontnak, de mostanáig csak a hűtőház készült el, ám az sem működik. A beruházáshoz 5 milliárd forintot kapott a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Kft., valamint lehetőséget 2,6 milliárd forint hitel felvételére, ám ennek egy részét később 1,5 milliárdos uniós támogatással váltották ki. A cég stratégiai igazgatója az RTL Híradó kérdésére azt mondta, azért nem készült még el a komplexum, mert elfogyott a pénz, ráadásul a különleges jogrend alatti költségvetési szigorítások miatt nem hívhatták le a hitelt sem.

Takács Ferenc beszélt arról is, hogy nem költötték el a teljes 7,6 milliárd forintot, csak 5,1 milliárdot, azonban a projekt befejezésére még a teljes összeg sem lenne elegendő. A stratégiai igazgató számításai szerint a munkálatok elvégzésére összesen 10 milliárd forintra lenne szükség. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint azonban, ha 7,5 milliárd forintból nem lehet megvalósítani egy almatermesztést kutató központot, az már régen rossz.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy Magyarországon 20 év alatt 41 ezer hektárról 25 ezer hektárra csökkent a magyarországi almaültetvények mérete. Takács Ferenc ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy csak akkor lesz jövője a magyar almatermesztésnek, ha a gazdákat szaktanácsadással, szakmai támogatással és piaci lehetőségekkel segítik. A kutatóközpont a dolgok jelen állása szerint legkorábban 2024 őszén nyithat meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?