Magyar szuperalma hódít Európában: te kóstoltad már?

Magyar szuperalma hódít Európában: te kóstoltad már?

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság döntése értelmében a derecskei alma is a földrajziárujelző-oltalom (PGI, protected geographical indication) védettségét élvezi július 11-étől. A Bizottság indoklása szerint a "Derecske alma" kizárólag a Derecske régióból származhat, a gyümölcs húsa kemény, alacsony savtartalmú, enyhén édes ízű, intenzív színeződésű, kalcium- és magnéziumtartalma magas. Ezek a jellemzők az almatermesztés szempontjából ideális művelési módnak és talajnak köszönhetők (három talajtípus, a nyírségi, a hajdúsági és a bihari keveredik a régióban). Magas kalciumtartalmának köszönhetően a gyümölcs hosszú ideig kiválóan eltartható, a hosszú tárolás alig van hatással érzékszervi paramétereire.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ez az uniós szinten elismert megjelölés nem csupán a származási országról kialakított kép színezéséhez járul hozzá, hanem - a termékek minőségi követelményeinek fenntartásán túl - a kollektív jogosultság formájában megjelenő oltalom révén komoly hozzáadott piaci értéket is jelent. A földrajzi árujelzők oltalmának lényege, hogy - a termékek minőségi jellemzői és származási területük között bizonyíthatóan fennálló kapcsolatot elismerve - fellépési lehetőséget biztosít mindazokkal szemben, akik az adott megjelölést jogosulatlanul használják. Ennek legjellemzőbb példája, ha az adott termék nem a megjelölt földrajzi területről származik, de ide tartozik az az eset is, ha nem felel meg a termékleírásban foglalt egyéb követelményeknek - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A termékleírást is igénylő földrajzi árujelzők jogosulatlan használata ellen nem csupán a jogosultak léphetnek fel, hanem azok a hatóságok is, amelyek a jogszabály alapján a termékleírásnak való megfelelést ellenőrzik. A jelenleg PGI oltalom alá eső termékek, (a mai nappal összesen 1586 ilyen termék létezik) az eAmbrosia adatbázisban találhatók meg, illetve azok a termékek is, amelyekre már benyújtottak ilyen kérelmet (a Derecske almára például 2018-ban nyújtották be a kérelmet, általában hosszadalmas az eljárás). A PGI oltalom alá jelenleg Magyarországról a zöldségek és gyümölcsök közül a makói vöröshagyma, a hajdúsági torma, a szegedi és a kalocsai fűszerpaprika-őrlemény, a gönci kajszi, a szentesi paprika, az őrségi tökmagolaj, a makói és a hegykői petrezselyemgyökér, a szomolyai rövidszárú fekete cseresznye, a nagykörűi ropogós cseresznye, a budaörsi őszibarack, az újfehértői meggy, a jászsági nyári szarvasgomba, a Fertőd vidéki sárgarépa és a tuzséri alma esik, de kérelem alatt áll már többek között a szabolcsi alma is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?