Mi történik itt? Sok a kérdőjel az idei európai almatermés körül

Mi történik itt? Sok a kérdőjel az idei európai almatermés körül

agrarszektor.hu
Az európai almaszezon kezdetén a mennyiségek alacsonyabbnak tűnnek a vártnál. Hollandiában teljes gőzzel folyik a szedés. Belgiumban idén alacsonyabb volumenekre számítanak. Németországban a legtöbb termőterületen a tavalyinál kisebb termés várható. A magas hőmérséklet jelentősen befolyásolta a görög almatermést. A lengyel almaexportőrök meglehetősen bizonytalan almaszezonra számítanak.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Olaszországban a termést 2 162 495 tonnára becsülik, ami 1%-kal kevesebb, mint tavaly. Spanyolországban kivárják, hogyan viselkedik az importpiac az alacsonyabb európai termeléssel, a biztosan magasabb árakkal és ez hogyan befolyásolja majd a hazai alma keresletét és árát. Annak ellenére, hogy a termés Franciaországban nem éri el a teljes potenciált, stabilnak tűnik. Ausztriában a belföldi kereslet várhatóan fedezve lesz - írja a NAK.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hollandia

Teljes lendülettel folyik a szedés. A Conference és az Elstar fajták iránti kereslet egyaránt jó, a fogyasztók sokat vásárolnak belőlük. A gyümölcsöket jó áron lehet elérni a boltokban. Az Elstar mennyisége egy kicsit alacsonyabb, de a minősége idén tényleg hihetetlenül jó. Az íze jó, a keménysége megfelelő és a mérete is szép. Ebben a fogyasztói preferenciák egy kicsit eltolódtak az elmúlt években, csökkentek körülbelül 5 mm-rel. Már senki nem akar 80-as méretű almákat. Az alma megmaradt nassolnivalónak, ellenben a nagy almákat nehéz enni.

Belgium

Egy kereskedő úgy látja, hogy a jelentősen alacsonyabb mennyiségek ellenére szép almaszezonra van kilátás. Belgiumban 34%-kal kevesebb alma van, mint tavaly. Ez abból tevődik össze, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a termőterület, valamint a Jonagold és más standard fajtákból valamivel kisebb termés várható. Azt is látják, hogy egész Európában körülbelül 11%-kal kevesebb alma lesz.

Németország

A szedés valamennyi termesztési régióban már javában zajlik: a csalódást keltő becslések ellenére, a kb. 734 000 tonnás össztermésnek elegendőnek kell lennie a belföldi kereslet kiszolgálására. A fő termőterületek Bodensee régióban (kb. 12 000 ha) és a Hamburg melletti Alte Landban (kb. 8 500 ha) találhatók. Szinte valamennyi régióban a tavalyinál kisebb termésre számítanak. Az egyetlen kivétel a Bodensee régió, ahol a legfrissebb becslések szerint a tavalyi évhez képest 13%-kal több termés várható. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Görögország

Az idei almaszüret az előző évhez képest két héttel korábban kezdődött. A Gála kissé csökkentett termést hozott. A magas hőmérséklet jelentősen befolyásolta a termésmennyiséget. A fák nem kapták meg a szükséges hideg órák számát, mert a tél meleg volt. Júliusban több napon keresztül 42oC feletti, hosszan tartó hőhullám volt. Ez negatívan hatott a gyümölcsméretre, de a minőségére nem.

Lengyelország

Sok héten át szárazság és magas hőmérséklet uralkodott, nemrégiben pedig erős esőzések voltak jellemzőek. Ez az eső elárasztotta a közép-lengyelországi városok egy részét, valamint a déli városokat. Az exportőrök meglehetősen bizonytalan szezonra számítanak. Az árak is magasabbak, mint a szezon kezdetén voltak. Várhatóan 20%-kal kevesebb termés lesz, mint 2023-ban.

Olaszország

A termelést 2 162 495 tonnára becsülik, ami 1%-kal kevesebb, mint tavaly. Regionális szinten a tavaszi fagyok miatt várhatóan csökken a termés Alto Adige (-9%) és Trentino (-7%) területén, míg a többi régióban, különösen Veneto (+33%), Emilia-Romagna (+15%) és Piemont (+8%) területén a termelés várhatóan helyreáll. A biotermelés 6%-kal csökken 2023-hoz képest, ami a teljes kínálat mintegy 7%-át, 158 150 tonnát tesz ki.

Fajtaszinten a Golden Delicious 10%-kal, 631 714 tonnára csökkent. A Red Delicious várhatóan 5%-kal 183 265 tonnára emelkedik. A Gála az előrejelzések szerint csökken (-8%) 164 453 tonnára, míg a Granny Smith várhatóan 18%-kal nő. A Fuji 159 422 tonnával változatlan szinten marad (+1%), a Cripps Pink a +24%-os termeléssel 2%-kal elmarad a tavalyi évtől, de még mindig az elmúlt négy év átlaga felett van. Az új klubfajták új termelési rekordot állítanak, több mint 265 000 tonnát, várhatóan 5%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Trentino völgyeiben a szüret a legkorábbi fajtákkal kezdődött, mint a SweeTango és a Gála, valamint a nagy szeptemberi „klasszikusokkal” folytatódik, mint a Renetta, a Dolcevita és természetesen a Golden Delicious. Végül októberben a kései fajták, a Morgana és a Fuji is megjelennek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Franciaország

A termés a 2023-as évhez képest szinte stabil, de még mindig elmarad a teljes potenciáltól. A nemzetközi fajták termésmennyisége 10%-kal elmarad a 2023-as évitől, míg a klub és a tájfajtáké emelkedik. A csökkenés a Granny Smith esetében markánsabb, 26,3%-kal kevesebb, mint 2023-ban, míg a Golden Delicious stabil, a Gála pedig mérsékelten csökken. A klubfajták termelése stabil. A Pink Lady 5%-kal csökken, míg a Jazz továbbra is növekszik (+16%). A szezon kilátásai is jók, mivel a francia almának kedvez az európai terméskiesés (az időjárási körülmények Kelet-Európát, különösen Lengyelországot sújtották). Az exportértékesítés dinamikusabb (25 000 tonnával több, mint tavaly).

Spanyolország

Az Afrucat adatai szerint Spanyolország legnagyobb almatermelő régiójában, Katalóniában az előrejelzése 268 770 tonna, ami a legutóbbi szezonban tapasztalt visszaesésből való kilábalást jelenti. Ez a szám 3%-os növekedést jelent az elmúlt 5 év átlagához képest és 13%-os növekedést 2023-hoz képest, ami a Lleida (+15%) várható termésnövekedésének köszönhető, amely 171 580 tonnás várható terméssel a katalán almatermés 64%-át fogja adni, valamint Girona (+12%), amely 96 290 tonnával 36%-ot fogja adni. Figyelemre méltó, hogy a tavalyi évhez képest minden fajta termése nőtt, különösen a Fuji (+6%), a Granny Smith (+14%) és a Gála (+11%) esetében. A Royal Gála betakarítása nemrég fejeződött be, a Golden Delicious betakarítása pedig hamarosan kezdődik. Jelenleg a piacon kínált árak a friss alma esetében megegyeznek a tavalyi szezon áraival, de az ipari alma esetében emelkedtek, amely jól teljesít - mondta az ágazat egyik szereplője.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ausztria

Stájerországban idén különösen korán kezdődött a szüret, a mennyiség azonban csalódást keltő volt. A becsült 59 000 tonnás mennyiséggel, a tavalyi évhez képest csaknem felére csökken a várt termés. Ezzel szemben az alsó-ausztriai termesztési régióban a fagykárok kezelhetőek, átlagos volumen várható. A hazai keresletet egyelőre 120 000 tonnás mennyiséggel várják. Az export azonban megtizedelődik idén, jelenlegi becslések szerint mindössze 10 000 tonna maradna exportra. Stájerországban a fagyvédelemmel ellátott mintegy 400 hektáron (ami teljes területnek mindössze 8%-a) a teljes termésmennyiség 42%-át sikerült leszedni. A fennmaradó, védelem nélküli területen (92-%) a teljes mennyiségnek csak 58%-át takarították be.

Svájc

Az idei termés várhatóan nagyobb lesz, mint tavaly. A legutóbbi termésbecslés szerint 103 589 tonna összmennyiség várható, ami 3%-kal több, mint tavaly.

EZ IS ÉRDEKELHET

Észak-Amerika

A 2023/24-es rekordtermést követően az Egyesült Államok almatermésére vonatkozó becslés 10,1%-os csökkenést jelent a tavalyi évhez képest.

  • Keleti part: A michigani betakarítás - amely a tavalyi évhez hasonló mértékű - két héttel korábban kezdődött ebben a szezonban. Nyugat-New Yorkban a gyümölcs mérete 1-1,5-szerese a tavalyinak. Körülbelül 30%-kal több Honeycrisp lesz. Pennsylvania almatermése a tavalyihoz hasonlónak tűnik.
  • Nyugati part: Washington 2 249 360 tonna friss fogyasztásra szánt almát vár. Míg a teljes termés 9%-kal csökken, addig a Honeycrisp 26%-os növekedése várható a tavalyi évhez képest. A Cosmic Crisp 40%-kal fog növekedni. Oregonban 68 025 tonna almával számolnak, ami 5%-kal kevesebb, mint 2023-ban.
  • Kanada: Ontario nagyobb almatermést vár. Eközben Brit Kolumbia azzal küzd, hogy az Okanagan régióban több mint 300 termelőt képviselő kulcsfontosságú szövetkezet hirtelen megszűnt.

Kína

A 2024-es szezon a termelés és a minőség növekedésének éve. Különösen Gansuban, amely az egyik legnagyobb termőterület, az idei év lesz az elmúlt évek legnagyobb termelésű éve, több mint 70-80%-os növekedéssel. A hazai alma új szezonjának érkezésével a piaci készleteket továbbra is fogyasztják. Az alma kínálata a kiemelkedő termés végett, valamint a más gyümölcsök és az alma közötti verseny miatt a hazai alma ára alacsony.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 13:28