Gazdatüntetések kora: világszerte elégedetlenek a termelők

Gazdatüntetések kora: világszerte elégedetlenek a termelők

agrarszektor.hu
A gazdatüntetés lehet 2024-es év egyik kulcsszava, miután egyre több országban kezdenek tiltakozásba a mezőgazdasági termelők. A megmozdulások már nem korlátozódnak Európára, Ázsiából, valamint Észak- és Dél-Amerikából is érkeztek már hírek a gazdák demonstrációjáról, amelyek egyes esetekben meglepően el tudtak durvulni. A termelők az élelmiszerellátás, az éghajlatváltozás, és a pénz hármas témakörében vívják a harcukat a termelők, akik tiltakozása minden bizonnyal globális kampánytémává válik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre hangosabban, egyre látványosabban követelik az európai mezőgazdasági termelők, hogy hallgassák meg őket is, vegyék figyelembe a sérelmeiket. Ezek között a szárnyaló költségek, a növekvő bürokrácia, az olcsó importtermékek, kényszerű zöldítés csak néhány tételt jelentenek - olvasható a Világgazdaság oldalán. Sok európai országban, így Franciaországban Olaszországban, Spanyolországban, Németországban, Belgiumban, Görögországban, Litvániában, Máltán és Romániában is voltak tüntetések. A  magyar gazdák az olcsó importáru miatt vonultak Záhonyba, míg lengyel társaik is az ukrán gabonaimport ellen léptek fel. Németországban a múlt hónapban egy hétre lezárták az autópályákat, hogy megakadályozzák a dízel üzemanyagok támogatásának csökkentését, a francia tüntetők blokádjaikkal már a spanyol áruk uniós piacokra való kijutását is megnehezítették, míg az olaszok traktorokkal szerettek volna bevonulni Rómába, ám ez utóbbi végül nem sikerült nekik.

Nemcsak Európára korlátozódnak a demonstárciók

Nemcsak Európára jellemzőek a gazdatüntetések. Az Egyesült Államokban a gazdálkodók arra panaszkodnak, hogy a nagy cégek letörik az árakat. Indiában országos sztrájk, és blokád fenyeget, Narendra Modi miniszterelnök készpénzzel és támogatásokkal próbálja enyhíteni a helyzetet.

Meg lehet élni mobiltelefon és elektromos autók nélkül, de a farmerek által termelt élelmiszer nélkülözhetetlen, így oda kell rájuk figyelni 

- összegezte a helyzetet Chris Hegadorn , a párizsi Sciences Po globális élelmiszer-politikai adjunktusa.

Ezt minden bizonnyal a politikai vezetők is tudják. Az elmúlt hetekben a gazdák értek el eredményeket, megváltozott az Európai Bizottság gondolkodása az erőltetett zöldítésről, és visszaléptek az eddig tervezett ütemű károsanyagkibocsátás-csökkentéstől.

Nem Európa az egyetlen, ahol nem bírtak az agrárszektorral. Új-Zélandon a gazdálkodóbarát Nemzeti Párt új kormánya azt javasolta, hogy 2030-ig halasszák el a világ első mezőgazdasági kibocsátási adóját. A nitrogénszennyezés visszaszorítására irányuló tervek Hollandiában bénító tiltakozásokhoz vezettek, de még Brazíliában is azon dolgoznak a gazdák, hogy megakadályozzák az aktuális kormányzat környezetvédelmi programját. Bolíviában pedig, bár szintén komoly tüntetések voltak, végül megállapodással zárultak a megmozdulások.

Kapcsolódó cikkeink:
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06