Itt a dán kormány terve: emiatt most sok állattartó aggódhat

Itt a dán kormány terve: emiatt most sok állattartó aggódhat

agrarszektor.hu
A dán gazdák aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy Dánia, az ambiciózus klímavédelmi céljai elérésére irányuló erőfeszítések részeként szén-dioxid-kibocsátási adó kivetését tervezi a mezőgazdaságra. Ez ugyanis a termelés csökkentésére és a gazdaságok bezárására kényszerítene sok gazdát. Az ágazat nagyobb szereplői is úgy látják, hogy ez a fajta kibocsátás-csökkentés egyben a termelés jelentős méretű visszaesésével is járna.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Dánia, amely jelentős sertéshús- és tejtermék-exportőr, a világon elsőként vethet ki kibocsátási adót a mezőgazdaságra, és ez a lépés széles politikai támogatást élvez az országban, miután Új-Zéland tavaly 2025 végéig elhalasztotta az ilyen adó bevezetését. A mezőgazdasági termelőkre kivetett szén-dioxid-adó segíthetne Dániának elérni a 2030-ra vonatkozó, jogilag kötelező érvényű célt, vagyis az üvegházhatású gázok kibocsátásának az 1990-es szinthez képest 70%-os csökkentését - írta meg a Reuters.

Egy ilyen intézkedés azonban magasabb költségeket is jelentene a gazdálkodók számára, és ennek következtében akár egyötödével is csökkenne a termelés - állapította meg egy kormány által megbízott csoport szerdán közzétett jelentésében. A kibocsátott szén-dioxid (CO2) millió tonnánként 750 dán koronás (109 dollár) adójának lenne a legnagyobb hatása. A csoport 375 koronás és 125 koronás alacsonyabb adókat is fontolóra vett.

Ezek a modellek valami nagyon kiábrándító dolgon alapulnak, nevezetesen azon, hogy az éghajlatváltozás csökkentése csak a termelés csökkentésével érhető el

- mondta Peder Tuborgh, az Arla Foods tejtermelő cég vezérigazgatója a Reutersnek.

Peder Tuborgh elmondta, hogy az új technológiák segítségével az Arla 9000 gazdája Dániában, Svédországban, Angliában, Németországban és a Benelux államokban 1 millió tonnával csökkentette a kibocsátást az elmúlt két évben. Mint mondta,

van egy innovációs út. És mi szeretnénk ezt az utat folytatni, ahelyett, hogy leállítanánk a termelésünket.

Dániában a földterület több mint fele mezőgazdasági művelés alatt van, és a dán Concito klímavédelmi agytröszt szerint a mezőgazdaság az ország szén-dioxid-kibocsátásának körülbelül egyharmadáért felelős. A mezőgazdasági ágazat politikai csatatérré vált, mivel az Európai Unió arra törekszik, hogy 2050-re elérje a nettó nulla kibocsátási célt. A mezőgazdasági termelők hetek óta tiltakoznak a blokkban, mondván, hogy növekvő költségekkel és adókkal, bürokráciával és túlzott környezetvédelmi szabályokkal kell szembenézniük. A kormányzati tanácsadók által felvázolt forgatókönyvek 6-15% közötti mértékben csökkentenék a mezőgazdasági termelést, a legszigorúbb adózási forgatókönyv szerint pedig a szarvasmarha- és sertéstermelés mintegy 20%-kal esne vissza.

Viszonylag drámai lesz, ha ezt az utat választjuk. Kulcsfontosságú, hogy a legjobb gazdáinkat arra ösztönözzük, hogy jobbá váljanak, hogy a fenntartható átállásban élen járhassunk

- mondta Jais Valeur, Európa legnagyobb sertéshústermelőjének, a Danish Crownnak a vezérigazgatója a TV2-nek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?