Ez is eljött: Dánia bevezeti a CO2-adót a mezőgazdaságban

Ez is eljött: Dánia bevezeti a CO2-adót a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A dán parlament még 2021 októberében történelmi jelentőségű „zöld” megállapodást kötött a dán mezőgazdaság számára. Mostanáig azonban nem terjesztettek elő konkrét javaslatokat arra vonatkozóan, hogy a mezőgazdasági szektor hogyan járuljon hozzá Dánia üvegházhatású gázok kibocsátásának 70%-os csökkentéséhez 2030-ra.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A javaslatok a szakértői csoport zöldadó-reformról szóló jelentésében találhatók - a zárójelentést néhány hete terjesztették elő. Azt javasolják, hogy a mezőgazdasági CO2-adó fokozatosan legyen bevezetve 2027-től. Ez azt jelenti, hogy Dánia lesz az egyik első olyan ország a világon, amely adót vet ki a mezőgazdasági szektorban. Jelenleg csak Új-Zéland tervezi, hogy hasonló módon tegyen valamit, de 2025-től - írja a corporte.nordea.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem lesz egyszerű menet

Az adó bizonyos mértékig a fogyasztókra hárul majd magasabb árakon keresztül. Ez jelentős népi ellenállást válthat ki, ha az alapvető fogyasztási cikkeket érinti. Nyilvánvaló példa Franciaország, ahol a kormány néhány évvel ezelőtti döntése, miszerint új zöld adókat vezet be a benzinre és a gázolajra, heves tiltakozáshoz vezetett. Ráadásul még annak a veszélye is fennáll, hogy a szennyezés globális szinten növekedni fog, ha a termelést olyan országokba helyezik át, ahol alacsonyabbak a környezeti követelmények, mint Dániában.

Ezek pedig releváns érvek, a szakértői csoport három modellt is bemutatott, most a politikusokon múlik, hogy a szakértői csoport által javasolt három modell közül melyik képezi az agrárszektor közelgő zöldadó-reformjának alapját. A közlemény külön kiemelte, hogy kulcsfontosságú lenne, hogy világszerte tegyenek valamit az üvegházhatású gázok kibocsátása ellen.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?