Megszólalt a klímakutató: fizetniük kell a gazdáknak

Megszólalt a klímakutató: fizetniük kell a gazdáknak

agrarszektor.hu
Az EU vezető klímakutatója arra figyelmeztetett, hogy a blokk nem fogja elérni az éghajlati célokat akkor, ha nem kényszeríti a mezőgazdasági szektort az üvegházhatású gázok kibocsátásának megfizetésére. A kijelentés nem meglepő, hiszen igen aggasztó, ami az Európában zajlik: ez a leggyorsabban melegedő kontinens, ráadásul súlyos áradásokat pusztítottak Közép-Európa-szerte. Az éghajlatváltozás pedig tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Ottmar Edenhofer, az Európai Éghajlatváltozási Tudományos Tanácsadó Testület elnöke a Financial Timesnak azt mondta, hogy tulajdonképpen lehetetlen lenne elérni az Európai Bizottság által javasolt célt, miszerint 2040-ig 90 százalékkal kell csökkenteni a kibocsátást - hacsak nem vetnek ki erre vonatkozóan adókat.

Az elmúlt 15 évben a mezőgazdasági szektor kibocsátása meglehetősen stabil maradt, miközben más ágazatok csökkentették éghajlatra gyakorolt ​​hatásukat

- mondta Edenhofer.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdaság az EU kibocsátásának 12 százalékát teszi ki, ennek mintegy kétharmada a hús- és tejtermékek termeléséből származik. Megjegyzendő, hogy azon kevés ágazatok egyike a mezőgazdaság az EU-ban, amely eddig elkerülte a szigorú éghajlat-szabályozást, beleértve az ágazati kibocsátáscsökkentési célokat. Részben azért, mert a gazdálkodók képesek széles körű demonstrációkat tartani. A blokk klímapolitikáját értékelő tudományos tanácsadó testület hivatalosan még nem vett részt vitában ezzel kapcsolatban, de jövőre jelentést tesznek közzé a mezőgazdasági kibocsátás-kereskedelmi rendszer modelljeiről. Edenhofer szerint a testület azt viszont már megállapította, hogy a 90 százalékos cél eléréséhez az EU-nak évente 171 megatonnányi szén-dioxid-kibocsátást kellene visszaszorítania, ami nagyjából megegyezik Hollandia és Dánia éves együttes kibocsátásával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 23. 12:06