Bepanaszolta a magyar kormányt a Spar: eljárást indít a Bizottság

Bepanaszolta a magyar kormányt a Spar: eljárást indít a Bizottság

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság vizsgálatot folytat a magyar kiskereskedelmi adó ügyében, miután az osztrák kormány és a Spar panaszt emelt az ellen, ami szerintük diszkriminatív a külföldi vállalatokkal szemben, illetve sérti az uniós jogot, mivel az adó mértéke elérte a bevétel 4,5%-át, ami veszteséges működésre kényszeríti a cégeket. Az EB már el is kezdte vizsgálni a panaszokat, amik a magyarországi kiskereskedelmi adó ügyében érkeztek be.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ezeket az osztrák kormány és a Spar osztrák-holland tulajdonú kiskereskedelmi vállalat fogalmazta meg. A panaszokat tartalmazó levelet a Reuters megszerezte meg, amelyben a lánc azt panaszolja el, hogy a magyar vezetés veszteséges működésre kötelezi őket a kivetett pluszteherrel. A magyar kormány által 2020-ban bevezetett különadó mértéke jelenleg a bevétel 4,5%-át teszi ki Hans Reisch, a Spar Austria vezérigazgatója szerint, és úgy látja, az adó diszkriminálja a Magyarországon működő külföldi tulajdonú kiskereskedelmi láncokat, mivel ők rendszeresen a legmagasabb adókategóriába esnek, szemben a franchise-láncokban működő magyar versenytársaikkal, akik gyakran csak 0-1%-os adót fizetnek - írja a Portfolio.

EZ IS ÉRDEKELHET

Reisch azt állítja, hogy ez az adópolitika arra kényszeríti a külföldi vállalatokat, hogy veszteségesen üzemeljenek Magyarországon, mivel a szektor haszonkulcsa alacsonyabb, mint 4,5%. Az osztrák gazdasági és külügyminiszter egyébként január végén írt levelet Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. A levél szerint Magyarország adópolitikája aránytalanul nagy hatást gyakorol a külföldi kiskereskedőkre és ellentmond az EU belső piaci szabályainak és direktíváinak.

A mostani ügyben elindított előzetes értékelési procedúra még nem jelenti automatikusan azt, hogy további lépéseket tesz a Bizottság. Valószínű azonban, hogy a következő időszakban kötelezettségszegési eljárást kezdenek, amely során a magyar kormánynak először válaszokat kell küldenie Brüsszelbe megvédve a törvényt, ha viszont ezt az uniós testület nem tartja megalapozottnak, akkor kötelező ajánlásokat küldhet a magyar vezetésnek. Ha ekkor sem tesz lépéseket a kabinet, az ügyet az Európai Unió Bíróságára viheti az Európai Bizottság

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?