Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon

Itt a vége: kivezetik a kötelező akciózást Magyarországon

agrarszektor.hu
2024. július 1-jétől megszűnik a kötelező akciózás Magyarországon - derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményéből.

Az NGM közleménye szerint a kötelező akciózást kivezeti a kormány július 1-jétől, viszont az online árfigyelő rendszert a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működtetni fogja. A kötelező akciózást tavaly júniusban vezették be, tehát több mint egy évig élt a rendszer - írja a Portfolio. Az áremelkedés megfékezése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslatára a kormány 2023. június 1-től bevezette a kötelező akciózást, majd annak mértékét augusztustól 15 százalékra emelte, továbbá jelentősen bővítette a kötelező akciózásra kijelölt termékek körét.

EZ IS ÉRDEKELHET

A rendelkezés értelmében a kötelező akciózás mértéke 20 termékcsoport esetében legalább 15 százalékra emelkedett, a kötelező akciózási szabályok továbbra is kiterjednek a korábbi 8 árstopos termékfajtára is úgy, hogy heti rendszerességgel legalább 2 termékfajtában kell valamennyi terméket a beszerzési árhoz viszonyítva minimum 15 százalékkal olcsóbban kínálni. A kötelező akciózást egyébként számos szakember bírálta, köztük a hazai tejipar is, melyről itt írtunk bővebben:

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31