Elegük van az ausztrál gazdáknak: több ezren vonultak be a fővárosba

Elegük van az ausztrál gazdáknak: több ezren vonultak be a fővárosba

agrarszektor.hu
Ausztrália több száz gazdája tartott tiltakozást a kormány mezőgazdasági politikája ellen a hét elején. A tüntető gazdák szerint a kormány döntései, amelyet a környezet- és állatvédő aktivisták befolyásolnak, károsítja a megélhetésüket.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Ausztrália a világ egyik legnagyobb mezőgazdasági exportőre, és a gazdák országszerte egyre dühösebbek a balközép munkáspárti kormányra, amely igyekszik betiltani az élő juhok exportját, korlátozza a vízhasználatot, és felgyorsítja a megújuló energiaforrások és a távvezeték építését a vidéki területeken. A gazdák a hét elején a canberrai ausztrál szövetségi parlament előtt tüntettek a kormány mezőgazdasági politikája ellen - írta meg a Reuters.

Vannak alternatív hangok, amelyek ellenünk egyesülnek. Nem gondoljuk, hogy ők azok, akiknek meg kellene határozniuk a politikát. Úgy érezzük, hogy átvertek minket

- mondta David Jochinke, a Nemzeti Gazdaszövetség (NFF) elnöke.

A kormány nem küldött képviselőt a gyűlésre. Julie Collins mezőgazdasági miniszter az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorában elmondta, hogy a kormány elkötelezett a meghallgatás mellett, és a tengerentúli piacra jutás kiterjesztésével és a biológiai biztonságba való beruházással segítette a gazdákat. Az NFF szerint több mint 2000 ember vett részt a gazdák első országos gyűlésén a fővárosban az 1980-as évek óta. A tiltakozás része az Európában és máshol is tapasztalható megmozdulásoknak, amelyek a kormányok által bevezetett környezetvédelmi szabályozás ellen irányulnak, amely a gazdák szerint bürokráciával és magasabb költségekkel terheli őket, valamint korlátozza a gazdálkodási lehetőségeiket.

Ausztráliában jövő év májusában szövetségi választások lesznek, és a mezőgazdasági lobbik vezetői azt mondják, hogy pénzgyűjtéssel és a marginális helyek megcélzásával próbálják majd kiszorítani a Munkáspártot. Peter Dutton ellenzéki vezető azt mondta a gyűlésen, hogy visszafordítaná az élő juhok exportjának tilalmát, az ellenzéki mezőgazdasági szóvivő pedig azt mondta, hogy ellenzi a vízkorlátozást. Az ausztrál gazdák a bőséges esőzéseknek köszönhetően több éve bőséges termést produkálnak, de a pesszimizmus is elterjedt. Egy új-dél-walesi állattenyésztő úgy nyilatkozott a helyzetről, hogy a jelenlegi kormány alatt nincs jövője az ausztrál mezőgazdaságnak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?