Itt az új pályázat: ez rengeteg földhasználót érint Magyarországon

Itt az új pályázat: ez rengeteg földhasználót érint Magyarországon

agrarszektor.hu
Megjelent az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírása, melynek forrása az Országos Vadgazdálkodási Alap. A vadászatra jogosultak 500 millió forint összegig pályázhatnak a vadgazdálkodás feltételeinek és környezeti hatásainak javítása, a természeti erőforrások fenntarthatósága és klímaváltozáshoz való adaptációja érdekében - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Az OMVK Elnöksége augusztus végén döntött a vadászatra jogosultak számára biztosított, vadgazdálkodási célú fejlesztési források 2025/2026-os vadászati évre vonatkozó pályázati kiírásáról, amely mostantól elérhető a Vadászkamara honlapján. Bár a pályázat a vadászatra jogosultak részére került kiírásra, azok megvalósításába a földhasználók, gazdálkodók is bevonásra kerülhetnek, a párhuzamos gazdálkodással érintett területeken végrehajtott beruházások egyben javíthatják a mező- és erdőgazdálkodási növénykultúrák kártevőkkel és időjárási szélsőségekkel szembeni ellenállóképességét. Egyrészt az apróvadfajok számára biztosított búvó- és táplálkozóhelyek közvetett módon csökkenthetik a kijuttatandó növényvédő szerek mennyiségét. Másrészt a területek vízellátását biztosító beruházások egyaránt hasznosak lehetnek az erdő- és mezőgazdasági kultúrák, illetve a vadállomány számára is.

Pályázható célok, támogatható tevékenységek:

  • Fás szárú fajokból álló szegélyek, gyümölcsös fasorok kialakítása, rágóerdő telepítés, csenderesek, vadbúvók, sövények kialakítása;
  • Táplálkozó- és búvóhelyek kialakítása szántóföldi kultúrák vetésével;
  • Termesztett növényféleségek diverzifikálása évelő zöldtakarmány keverékek telepítésével;
  • Vadászterület vízellátását javító beavatkozások;
  • Ragadozógyérítés, csapdapark fejlesztés;
  • Fácán és szürkefogoly állománygazdálkodás fejlesztése;
  • Vadvédelmet és vadgazdálkodást segítő eszközök beszerzése, szolgáltatások igénybevétele.

Közös megoldások keresése vadkárral erősen érintett területeken

A területek fejlesztésére szánható támogatási összeg felhasználható az igénybe vett földterületeken egyrészről a földhasználóval történő, földterület használatára irányuló együttműködési megállapodás fedezetére (megállapodás minta a pályázat dokumentációban), másrészről a földterületek bérleti díjára is. Megfontolásra javasolt ezen pályázati cél felhasználása olyan földterületeken, ahol a gazdálkodóknak évről évre jelentős vadkárral kell szembesülniük.

Egynémely vadászatra jogosult nem rendelkezik saját infrastruktúrával vadföld művelésére, fás szárú állomány ültetésére, kezelésére. Erre is megoldást kínál a pályázat, mivel bizonyos beavatkozásoknál a vadföld- és vadlegelő-művelés, az ehhez kapcsolódó szántóföldi tevékenységek vállalkozói munkadíja elszámolható. Ezáltal a megfelelő gépparkkal rendelkező földhasználók a vadászatra jogosultak partnereivé válhatnak a pályázati célok elérésében. A diverzifikált szegélyállományoknak köszönhetően pedig várhatóan a növénykultúrákat érintő vadkár is csökkenni fog. Az elmúlt évekből tanulva különös figyelmet érdemel a vízellátást javító beavatkozások támogatása (mint például a meglévő kutak felújítása, vízvisszatartó műtárgyak létesítése).

Vadvédelmet és vadgazdálkodást segítő eszközök beszerzése, szolgáltatások igénybevétele

A legelő és gyepgazdálkodás kapcsán évről évre nagyobb szerepet kap a kaszálást megelőző vadmentés (fészekmentés, gidamentés), a munkával érintett területen megbúvó vad felderítése és riasztása. Ehhez jelen pályázat lehetőséget biztosít optikai és hőkamerával rendelkező drónok beszerzésére, valamint szolgáltatások igénybevételére. A pályázat keretében szintén lehetőség van ultrahangos vadriasztó berendezések beszerzésére is. Amennyiben a pályázati forrásból beszerzett ultrahangos vadvédelmi eszközöket nem a pályázó vadászatra jogosult használja a saját vadföldgazdálkodási, gyepgazdálkodási vagy növénytermesztési munkája kapcsán, átruházhatja azt a vadászterületén gazdálkodó földhasználóknak! Ehhez a felek előzetes írásbeli megállapodást kell, hogy kössenek (minta a pályázati dokumentációban). 

Az Agrárkamara felhívta a figyelmet arra, hogy az idegen terület vadászatra jogosult általi bárminemű használata, az azon való műtárgy létesítése előtt javasolt a föld használójával történő egymást segítő kommunikáció, és írásbeli megállapodás rögzítése. A pályázat benyújtási időszaka: 2024. október 1-31. További részletek az OMVK honlapján találhatóak, illetve az OMVK területi szervezetének titkárától szerezhetőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 19. 06:02