Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Megdöbbentőnek tartják a malomipar, a tejágazat és a zöldség-gyümölcs szektor szereplői, hogy a jelenlegi elképzelések szerint az általuk előállított alapvető élelmiszerekre nem terjedne ki a januártól várható kormányzati áfacsökkentés. Mindhárom ágazatban újra erőteljes lobbizás indulhat, hogy beférjenek a kabinet áfamérséklési programjába, amely egyelőre kiforratlannak tűnik.
Nem akar a malomipar az utóbbi időben ellehetetlenült húsipari vállalkozások sorsára jutni, ezért az egyre tömegesebbé váló lisztpiaci áfacsalások és a romló versenyképességi helyzet miatt továbbra is azt szorgalmazza, hogy a kormány csökkentse a liszt 27 százalékos áfáját - mondta az agrarszektor.hu-nak Pótsa Zsófia, a Gabonaszövetség főtitkára. Az iparág szereplőit - tette hozzá - megdöbbentette Lázár János miniszterelnökséget vezető államtitkár hét eleji bejelentése, amely szerint a kabinet az alapvető élelmiszerek közül csak a sertés- és a baromfihúsok áfáját faragná le 10 százalék alá, és az adómérséklésből a liszt kimaradna.
A húsipar jövedelmezőségi gondjait mutatja, hogy a közelmúltban a Kapuvári Hús Zrt. és a Pápai Hús 1913 Kft. is csődbe jutott, de hasonló események a nagy malomipari cégek között is lejátszódtak az utóbbi években. Így például a felszámolták a székesfehérvári Cerbonát és Cornexit, illetve a nyíregyházi ABO-csoportot, és fennáll a veszélye annak, hogy a még működő vállalkozások is hasonló sorsra jutnak az évek óta tartó negatív árverseny miatt.
A Gabonaszövetség a feketepiac ás az adócsalások visszaszorítása érdekében a napokban újra kezdeményezte, hogy a kormány drasztikusan - 5 százalékra - mérsékelje a liszt áfáját, más ágazati termékeknél pedig vezesse be a gabona- és az olajosmag-piacon már alkalmazott fordított áfát, amelynek használatát az augusztusban megjelent új uniós jogszabályok gyorsítják és könnyítik. A szövetség ez ügyben levelet írt Czerván Györgynek, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkárának, Pankucsi Zoltánnak, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkárának, Font Sándornak, a parlamenti mezőgazdasági bizottság elnökének és Jakab Istvánnak, az Országgyűlés alelnökének.
Az alapvető élelmiszereket érintő áfacsökkentési programba be kellene vonni a kenyeret és a tejet is, amelyekre ugyan ma alacsonyabb, 18 százalékos adókulcs vonatkozik, de ez még mindig túlságosan magas - vélik szakértők. Az adóterhek 5-10 százalékra mérsékléséért évek óta fellépő, de most mellőzöttnek tűnő iparágak szereplői ma abban reménykednek, hogy Lázár János a tervezett áfaváltoztatások kapcsán a sertés- és a baromfihúst csupán példaként hozta fel, és az adómérséklés más alapvető termékekre is kiterjedhet. Mindenestre az ügy kormányon belüli kiforratlanságára utal, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium - amely az általános adócsökkentés "álharcosának" számít - hallgat és nem szólalt meg az adó és pénzügyekért felelős nemzetgazdasági tárca sem.
Nem képzelhető el, hogy a tej ne tartozzon az alapvető élelmiszerek közé, ezért a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács folytatja lobbi tevékenységét az eddig is szorgalmazott áfacsökkentés érdekében - fogalmazott Lukács László, a szervezet ügyvezető igazgatója. A magas áfakulcs a hazai iparági szereplőknek túlzott piaci konkurenciát teremt, illetve komoly versenyképességi problémákat okoz, és ez rontja a tejipari cégek gazdálkodási pozícióit - állapította meg.