A nagy veszélyeket magában rejtő gombás megbetegedés, a Macrophomina phaseolina

A nagy veszélyeket magában rejtő gombás megbetegedés, a Macrophomina phaseolina (x)

PR
A mindennapjainkban jelentkező szélsőséges időjárási körülmények hatása a mezőgazdaságban is érezhető, ugyanis ezek az éghajlati viszontagságok különböző növényi betegségek nagyobb arányú megjelenését idézhetik elő. Magyarországon az utóbbi években a meleg és száraz nyaraknak köszönhetően egyre gyakrabban és nagyobb arányban jelenik meg a jelentős gazdasági károkat okozó talajból fertőző gomba, a Macrophomina phaseolina.

A gomba több, mint 500 gazdanövénnyel rendelkezik, beleértve számos kultúrnövényt és gyomnövényt egyaránt. A gomba preferálja a magas hőmérsékletet (28-35 °C) és alacsony talajnedvességet. Elsődleges fertőzési forrás a talajban megtalálható kitartóképletek (mikroszkleróciumok), melyek a gyökérfelszínen csíráznak, majd appresszóriumot (tapadókorongszerű hifa) képeznek, végül a gazdaszervezet sejtfalába hatolnak. A behatolást követően a gombafonalak elterjednek a gyökérrendszerben, majd tovább haladnak a növények szállítószövet rendszerébe, ahol micéliumot (gombafonalak laza szövedéke) képeznek, valamint a gomba számára kedvező körülmények között megvalósul a mikroszkleróciumok képzése. Ez akadályozza a növények víz és tápanyagellátottságát, mely súlyos esetben a növények pusztulását eredményezi.

Magyarországon a 2023-as és 2024-es évben jelentős gazdasági károkat okozott napraforgó és cukorrépa állományokban.

Napraforgó esetén a gomba tüneti megjelenése során a szár alsó része szürkésbarna lesz, belső szövetei elhalnak, üregessé válik, majd megjelennek a gombára jellemző kitartó képletek, a mikroszkleróciumok. A gyökérzet szintén folyamatosan megbarnul, majd elhal, aminek következtében a felsőbb növényi részek víz és tápanyagellátása nem megfelelő. A forró napokon a levelek sárgulása, hervadása, súlyos esetben száradása tapasztalható. A napraforgó érés előtti elhalása jelentős termésveszteséget eredményezhet.

Cukorrépán legjellemzőbb tünete a gyökér külső részének szürkés-feketévé válása, mely a gomba kitartóképleteinek felhalmozódásából adódik. A gyökerek szövetei rothadásnak indulnak, romlik a gyökér víz és tápanyagszolgáltató képessége, melynek következtében a lombozat folyamatosan hervad, súlyos esetben teljesen elhal. A gyökerek rothadása értékesíthetetlenné teheti a répákat.

A nagy gazdanövénykör, valamint az, hogy a gomba ellen jelenleg a gyakorlatban hatékonyan működő gombaölőszer nincs forgalomban a rendelkezésre álló szakirodalmak alapján, megnehezítik az ellene való védekezést. Fontos megemlíteni, hogy a különböző növények és az egyes fajták/hibridek esetében fogékonyságbeli különbségek lehetnek.

A gomba ellen azonban van megoldás!

Számos publikáció számol be egyes baktériumfajok törzseinek biokontroll képességéről, valamint saját kétéves tapasztalatainkra épülő laboratóriumi és szántóföldi kísérleteink is tanúsítják, hogy a Bacillus subtilis és Pseudomonas fluorescens baktériumtörzseket tartalmazó Rizo készítményünk 15-20 l/ha dózisban vetéssel egy menetben kijuttatva hatékonynak bizonyult e talajból fertőző kórokozó visszaszorításában.

Összeségében elmondható, hogy a Macrophomina phaseolina gomba ellen a mikrobiológiában rejlő biokontroll lehetőségek kiaknázása kulcsfontosságú a termesztés sikerességéhez mind mennyiségi, mind minőségi paramétereket figyelembe véve.

Phylazonit - Országos tanácsadói hálózat

(x)

Címlapkép forrása: Egyéb
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?