Sóstopot hirdetnek az éttermek

agrarszektor.hu
Sóstopot hirdet az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. A cél a túlzott sófogyasztás visszaszorítása.

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek legfeljebb napi 2-3 gramm sót kellene megenniük. A jelenlegi európai fogyasztás ennek a többszöröse, napi 8—12 gramm. Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet, a javasolt mennyiség több mint tízszeresét esszük meg, évi 1,1 kilogramm helyett 13—15 kilogrammot fogyasztva a nátrium-kloridból.

Prohászka Béla, a gasztronómiai szövetség elnöke szerint a magyarok sajnos hajlamosak anélkül jól megsózni az ételt, hogy megízlelnék. Az éttermekben megfigyelték, tízből nyolcan automatikusan nyúlnak a sótartó után - írja a beol.hu

A fogyasztás visszaszorítására meghirdetett akcióban éppen ezért az azt vállaló vendéglőkben egy szórólapot helyeznek el a sótartók mellett, "Bízzunk a séfben! Sóstop" felirattal.

A kezdeményezéstől nem azt várjuk, hogy rohamosan visszaszorul majd a fogyasztás, kezdeti lépésnek tekintjük, amellyel úgy gondoljuk, ha apránként is, de változtatni tudunk a helyzeten — fogalmazott Prohászka Béla. A két szervezet az éttermi akció mellett régiós továbbképzést is tart majd séfeknek a fogyasztási szokások megváltoztatása érdekében, és arról, hogy a konyhasót milyen fűszerekkel helyettesíthetik.

A só bevitelét csökkentő akciók nemzetközi szinten is új keletűek. A britek 2003-ban indítottak el a mostanihoz hasonló programot. Öt év alatt az átlagos fogyasztás napi 9,5 grammról 8,6 grammra csökkent. Az eredmények is mutatják, hogy jelentős javulást hosszú idő elteltével lehet elérni. Ugyanakkor becslések szerint már a mérsékelt csökkentések is alapvetően kevesebb szív- és érrendszeri problémához vezetnek, és ily módon javítják a népesség egészségi állapotát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?