Sóstopot hirdetnek az éttermek

agrarszektor.hu
Sóstopot hirdet az Országos Alapellátási Intézet és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség. A cél a túlzott sófogyasztás visszaszorítása.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a felnőtteknek legfeljebb napi 2-3 gramm sót kellene megenniük. A jelenlegi európai fogyasztás ennek a többszöröse, napi 8—12 gramm. Magyarországon még ennél is rosszabb a helyzet, a javasolt mennyiség több mint tízszeresét esszük meg, évi 1,1 kilogramm helyett 13—15 kilogrammot fogyasztva a nátrium-kloridból.

Prohászka Béla, a gasztronómiai szövetség elnöke szerint a magyarok sajnos hajlamosak anélkül jól megsózni az ételt, hogy megízlelnék. Az éttermekben megfigyelték, tízből nyolcan automatikusan nyúlnak a sótartó után - írja a beol.hu

A fogyasztás visszaszorítására meghirdetett akcióban éppen ezért az azt vállaló vendéglőkben egy szórólapot helyeznek el a sótartók mellett, "Bízzunk a séfben! Sóstop" felirattal.

A kezdeményezéstől nem azt várjuk, hogy rohamosan visszaszorul majd a fogyasztás, kezdeti lépésnek tekintjük, amellyel úgy gondoljuk, ha apránként is, de változtatni tudunk a helyzeten — fogalmazott Prohászka Béla. A két szervezet az éttermi akció mellett régiós továbbképzést is tart majd séfeknek a fogyasztási szokások megváltoztatása érdekében, és arról, hogy a konyhasót milyen fűszerekkel helyettesíthetik.

A só bevitelét csökkentő akciók nemzetközi szinten is új keletűek. A britek 2003-ban indítottak el a mostanihoz hasonló programot. Öt év alatt az átlagos fogyasztás napi 9,5 grammról 8,6 grammra csökkent. Az eredmények is mutatják, hogy jelentős javulást hosszú idő elteltével lehet elérni. Ugyanakkor becslések szerint már a mérsékelt csökkentések is alapvetően kevesebb szív- és érrendszeri problémához vezetnek, és ily módon javítják a népesség egészségi állapotát.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?