Így duplázzuk meg a sertéslétszámot!

agrarszektor.hu
Elkészült a Békés megyei sertésstratégia második fejezete. A Békés Megyei Önkormányzat 2013-ban döntött arról, hogy az ágazati vertikum szereplőivel közösen komplex programot dolgoz ki a sertéstartás versenyképes újraépítéséről - jelentette be a Farkas Zoltán, a Békés Megyei Önkormányzat elnöke a sertéstartók részére rendezett gazdafórum előtt sajtótájékoztatón csütörtökön.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Farkas Zoltán kiemelte: a területfejlesztésért felelős megyei önkormányzat az országban elsőként fogott hozzá egy komplex stratégiai terv kidolgozásához. Az elkészült dokumentum szakmai választ ad arra, hogyan lehet a jelenlegi évi 260-280 ezer vágósertést öt év alatt egymillióra növelni Békésben 5500 anyaállat folyamatos termelésbe állításával, korszerű genetika és tartástechnológia alkalmazása mellett. A tervezet szerint szükség van egy korszerű, évi egymillió sertést feldolgozó új vágóhídra, amit Gyulán építenek fel. A vágókapacitás bővítése a termelők piaci biztonságát szolgálja és a fogyasztók ellátását helyben termelt, minőségi tőkehússal. Hozzátette: készül a stratégia utolsó fejezete, ami a sertésvertikum valamennyi szereplőinek szövetkezeti rendszerben történő működéséről szól.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség vidékfejlesztésért felelős államtitkára a sajtótájékoztatón példaértékűnek nevezte a Békés Megyei Önkormányzat munkáját a sertéságazatért. Hangsúlyozta: a kormány elkötelezett az állattenyésztési ágazat fejlesztése mellett. Pályázatokkal jelentős támogatási források hívhatók le mezőgazdasági termelő beruházásokra és élelmiszeripari fejlesztésekre. A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 2014-2020 között 300 milliárd forint támogatás áll az élelmiszeripar rendelkezésére. A kormány az állattenyésztés támogatására 2014-ben 180 milliárd forint nemzeti forrást biztosít, vidékfejlesztési alapból további 32 milliárd forintot. Az állatjóléti támogatások összege hízókra 8,5 milliárd forint. A kormány új jogcímen további 8,6 milliárd forint nemzeti állatjóléti támogatást kíván adni a sertéstartóknak az anyakocák után, a tervezet brüsszeli jóváhagyásra vár.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az élőmunkaigényes mezőgazdasági ágazatok jelentőségét hangsúlyozta. A korszerű állattartás korszerű tudásbázist igényel, a képzésekben a kamara meghatározó szerepet tud felvállalni - mondta.

Horváth István sertésstratégiáért felelős miniszteri biztos szerint az ágazatnak jók az esélyei. Az elmúlt négy hónapban tíz százalékkal csökkent a sertésimport, a földet a gazdáknak programnak köszönhetően többen foglalkoznak sertéstartással. Nőtt a feldolgozók likviditása és ezzel a termelők piaci biztonsága. A miniszteri biztos szerint nagy tartalékaink vannak a sertéshúsfogyasztásban. Magyarországon az egy főre jutó mennyiség 25-27 kilogramm évente, Ausztriában ötven kilogramm. Hozzátette: Békés megye a sertések hazájaként volt ismert.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 13. 13:29