Nem őrültek meg, mégis egyre több gazda "kártyázik" állataival

agrarszektor.hu
Minden gazda joggal lehet büszke arra, ha szinte "név szerint" ismeri a jószágait, és képes azonnal reagálni a legkisebb rezdülésükre is. De vajon tényleg jól értelmezi az állatok nyelvét? A Nyugat-Európában elterjedőben lévő módszer alapján erről könnyen megbizonyosodhat, és nem kell hozzá semmi más, csak egy pakli kártya.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Franciaországban kitalált kártyák természetesen nem játékra való lapok, hanem a takarmányozással kapcsolatos leggyakoribb problémákat, testi tüneteket mutatják be, fotókkal illusztrálva. A 61 lapos pakli szarvasmarháknál, juhoknál és kecskéknél alkalmazható. A gazdának csak magával kell vinnie az istállóba vagy a mezőre, és egyszerű szemrevételezéssel máris rengeteget megtudhat a jószágai aktuális állapotáról.

A keresgélést megkönnyíti, hogy a kártyák eltérő színekkel kategorizáltak: a szőrzettel kapcsolatosak pirosak, a bőrre vonatkozóak narancssárgák, a trágya vizsgálatát segítők barnák, és így tovább. A gazda néhány percnyi időráfordítással módszeresen analizálhatja az állományát, anélkül, hogy közben az állatokat megzavarná tevékenységük közben. Ezt természetesen a legtöbben ma is megteszik, ám vannak olyan tünetek, amelyek felismerése és pontos diagnosztizálása nem túl könnyű feladat, így a laikusnak számító állattartók figyelme gyakran elsiklik felettük. Ilyenkor segítenek a kártyák.

Olyan, mintha egy új nyelvet tanulnék meg, az elején kicsit szokatlan, de gyorsan természetessé válik - emelte ki az egyik angol tehenészetben dolgozó Christine Gosling. A "kártyázás" fontos hozadéka éppen az, hogy a gazdák megtanulnak más szemmel nézni az állataikra, és sokkal jobban megértik a szükségleteiket. A kísérletben szintén részt vevő, 200 szarvasmarhával rendelkező Nick Freeth például arról számolt be, hogy már rövid idő alatt jelentős mértékben sikerült emelnie a tejhozamot. Emellett a költségei is csökkentek az ésszerűbb takarmány-felhasználás következtében, ráadásul a jószágai ránézésre is egészségesebbnek tűntek.

Az állatok tudatosabb megfigyelése gyorsan elvezetett oda, hogy változtattunk a takarmányozási szokásainkon - magyarázta Freeth. Egy alkalommal például észrevettem, hogy a marháink körme pirosabb a szokásosnál. Egyéb tünetek felderítésével, és a kártyák segítségével hamar rájöttem, hogy túl nagy az állatok energia-bevitele. Az előző nap ugyanis olyan területen legeltek, ahol sok herefélét ehettek, ami nem kifejezetten tett nekik jót - mutatott rá az angol gazda a "pakli" egyik gyakorlati hasznosulására.

A csoportokban tenyésztett kérődző állatok viselkedése akkor tekinthető normálisnak, ha valóban csordaként, nyájként viselkednek: egyszerre táplálkoznak, pihennek, kérődznek, ürítenek. A takarmányozás hibáiból eredő problémák szinte azonnal megbontják ezt a harmonikus egységet, és kulcsfontosságú, hogy a gazda minél hamarabb észrevegye, ha valami nem "stimmel" a jószágai körül. Bár a kártyahasználat elsőre akár kuruzslásnak is tűnhet, minden olyan eszközt meg kell becsülni, ami növeli az állatjólétet, egészséget, és ezáltal emeli a hozamot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?