Két pofára zabálják a műhúst, de még mindig nem elég

agrarszektor.hu
Akkora divat lett műhúst enni az Egyesült Államokban, hogy a termelés nem bírja tartani a lépést a kereslettel. Környezetkímélőbb, hatékonyabb előállítani, de ki tudja, mi marad ki belőle?

Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!

Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Akkora a kereslet a húsmentes (vagy mesterségesen előállított) húsra az Egyesült Államokban, hogy a gyártócégek nem tudják tartani a vele a tempót - írja a Wall Street Journalra hivatkozva az Index. A lap szerint a műhúsos cégek (például az Impossible Foods vagy a Beyond Meat) exponenciális növekedést mutatnak a piacon:

  • Beyond Meat részvényének ára rövid idő leforgása alatt megnégyszereződött, ezzel a cég értéke elérte a 6 milliárd dollárt
  • az Impossible Foods pedig 750 millió dollárnyi befektetést szívott fel 2011-es alapítása óta

A cégekkel több gyorsétteremlánc is leszerződött, de akkora a kereslet, hogy előfordult olyan eset, amikor a Burger Kingben kifogyott a műhúsos hamburger. 

De mi ez a műhús-dolog?

Az Index egy másik, összefoglaló cikkéből kiderül, hogy az álhúst két úton állítják elő:

  • növényi alapanyagokból, gombás-erjesztéses (biológiai) eljárással, vagy
  • állati fehérjéből, laborban.

Az Index azt is írja, hogy egyre növekszik a húsfogyasztás a Földön, ami a környezetszennyezés és a klímakatasztrófa egyik okozója - emiatt fenntarthatatlan. Sok problémát okoz, hogy a haszonállattal foglalkozó amerikai gazdaságok a tömegtermelésre átállva borzalmas körülmények között tartják az állatokat, összezsúfolva, antibiotikummal agyontömve, ami gyakorlatilag állatkínzás. 

 

Ezeken a problémákon látszik segíteni a műhús-termelés, amivel kapcsolatban két bökkenő lehetséges: az egyik, hogy a kamuhússal töltött ételek drágábbak (ez az amerikaiakat nem zavarja, a műhúst kínáló éttermek forgalma folyamatosan növekszik), illetve, hogy a mesterségesen előállított húsból kimaradhatnak olyan tápanyagok, amik a "természetes" úton előállítottban benne lehetnek.

A fokozott érdeklődés miatt a cégek már ott tartanak, hogy nem tudják kielégíteni a keresletet, hiába toboroznak folyamatosan új munkaerőt és próbálják növelni a kapacitásaikat. A Beyond Meat üzeme elméletben 11 ezer étterem igényeit képes kielégíteni, de ez sem elég, sok megrendelő csak jelentős csúszással jut hozzá a szállítmányához.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Kistermelőknek és fiatal gazdáknak most 50% kedvezménnyel! Decemberben ismét Agrárszektor konferencia!
EZT OLVASTAD MÁR?