Antibiotikum: tilos megelőző jelleggel adni!

agrarszektor.hu
Az Európai Parlament a múlt héten elfogadta az antibiotikum-használat korlátozását az állattenyésztésben. Eszerint gyógyszerekkel nem kompenzálhatóak a rossz tartási körülmények. A jogszabály egy négy éve tartó egyeztetési folyamatot zárt le.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Európai Bizottság 2014 szeptembere óta dolgozik azon a problémán, hogy egyre több az antibiotikumokra rezisztens, az emberek gyógyítását is veszélyeztető  mikroorganizmus. A jelenséget összekapcsolták a haszonállattartásban indokolatlanul nagy mennyiségben bevetett gyógyszerekkel. Miután nyilvánvaló, hogy ezen készítmények az állatorvoslásban sem nélkülözhetőek, ki kellett dolgozni, hogy pontosan mikor, mit, hogyan vethetnek be az állatorvosok a gazdaságokban, illetve támogatni kell az új gyógyszerek fejlesztését is. Ezek keretfeltételeit rögzítették most egy uniós jogszabályban.


Ha egy betegség tünetei nem diagnosztizálhatóak, akkor megelőző jelleggel nem alkalmazhatóak antibiotikumok egy-egy állatcsoportban. Gyógyszerek a jogszabály szerint csak az állatorvos által elfogadhatóan igazolt esetekben vethetőek be, jellemzően akkor, ha egy fertőzés továbbterjedését akarják megakadályozni a gazdaságban. Ha a betegség jeleit csak egyetlen egyed mutatja a csoportban, akkor csak alapos orvosi indokkal - végszükség esetén - lehet a teljes csoportot kezelésben részesíteni. Az eddigi gyakorlat szerint az állatorvosok meglehetősen együttműködőek voltak a telepvezetővel, illetve tulajdonossal:

a túltelepített állományban és a szabadtartásban is rutinszerűen írták fel az adagolandó antibiotikumot. Kérdés, lesz-e valódi kapacitás és szándék a rendszerben a helyzet ellenőrzésére és megváltoztatására.

EZ IS ÉRDEKELHET
A kórokozók antibiotikumokkal szembeni rezisztenciáját meggátolandó a jogszabály felhatalmazza az Európai Bizottságot arra, hogy azonosítson bizonyos gyógyszereket, amelyeket csak embereken lehet alkalmazni. A szöveg továbbá világosan előírja, hogy az unió területére belépő élelmiszereknek is meg kell felelniük az itteni normáknak, vagyis nem elfogadható a hozamfokozás céljából adagolt antibibitikum használata. A jogszabályalkotók ezzel a helyi termelők versenyhátrányát szeretnék tompítani a kevésbé szigorú régiókból érkező, konkurens termékekkel szemben. Az új készítmények kutatását a jogszabály azzal támogatja, hogy a fejlesztés során született adatok, technikai dokumentácók jogvédelmét és a gyógyszerek hosszabb idejű szabadalmi oltalmát írja elő.
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06