Ki nem találná, hova kerül a magyar marha: a hazai vágóhidak nem sokat látnak belőle

Agrárszektor
Törökország köszöni szépen, de sem a magyaroktól, sem az EU más tagállamaitól nem vásárol annyit marhát, mint pár éve. Eközben a magyar húsmarha-állomány nőtt, egyre nagyobb a fiatal bikák kínálata is. A magyar jószágok ma nyugati irányába indulnak el, ahol olcsóbb is a vágás, mint itthon. Íme a legújabb számok.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

"Sokat hallunk a megroggyant török fizetőképességről, de a marhaexportot nem ez akadályozza igazán, hanem az, hogy nem is akarnak vágóállatot behozni, inkább a tenyészállatra van igényük. A saját állományuk fejlesztését támogatások és olyan nem vámjellegű akadályok is segítik, mint a behozatal állat-egészségügyi feltételeinek szigorítása" - mondja az agrárszektor.hu-nak egy bennfentes szakember.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit. Regisztráljon most az Agrárszektor Konferenciára!

Eközben Magyarországon nőtt a húshasznú tehenek és ebből következően a fiatal bikák száma is. A marhaszektor a legtámogatobbnak számít hazai viszonylatban, és most a piaci feltételek is jók a globális kereslet növekedése miatt. Utóbbi összefügg a Kínában tomboló afrikai sertéspestissel, ami minden állati fehérje iránt megnövelte az igényt a világban.

Egyszóval megéri most marhát tartani, csak éppen nem tudunk mit kezdeni vele.

A KSH adatai alapján Magyarország élőmarha-exportja 15 százalékkal nőtt 2019 első hat hónapjában a 2018.január-júniusihoz képest. A legtöbb szarvasmarhát Ausztriába szállítottuk, ahova 41 százalékkal nőtt a kivitel, míg a második legnagyobb célpiacra, Törökországba 34 százalékkal kevesebb szarvasmarha került - áll a NAIK AKI piaci jelentésében.

A magyar vágóhidak viszonylag kevés állatot fogadnak, és nagyobb árréssel dolgoznak, mint a határ túloldalán az osztrák kollégák - tudjuk meg. Ennek egyik oka lehet, hogy a feldolgozást olcsóbb hulladék-megsemmisítés kíséri, talán azért, mert teljeskörűbben hasznosítják az állatot. Például a bőrét is kikészítik, igaz, ennek a közelmúltban a Rába vízminősége látta a kárát.

EZ IS ÉRDEKELHET
Itthon nemigen eszünk marhahúst, főként nem húsmarhát, így nem is vágjuk, daraboljuk. Sok hazai vendéglős inkább az osztrák vágóhidakon vagy a bécsi nagybanin vásárolja meg az alapanyagot - az legalább nem holstein-fríz selejt tehén. A fiatal hús- vagy kettős hasznú bikákat ezért annyiért adjuk el, amennyiért a megnövekedett kínálatban éppen lehet: a NAIK AKI adatai szerint a fiatal bika termelői ára 777 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2019 augusztusában, 1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjának átlagárához viszonyítva. A vágótehén ára (599 Ft/kg)viszont 9 százalékkal, a vágóüszőé (620 Ft/kg)  5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban.

"A tehénállomány növekedése ugyanis nem a tehén, hanem a borjú mennyiségét növeli első körben. Egy húshasznú anyaállat 10-12 évig is termelésben marad..." - magyarázza a számokat a szakember. Az Európai Unióban is csökkent a fiatal bika ("R3") vágóhídi belépési ára: 3,51 euró/kilogramm (1165 Ft/kg) hasított hideg súly volt augusztusban, 5,1 százalékkal esett az egy évvel korábbihoz képest.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?