Őrült kísérlet zajlik az oroszoknál: VR-szemüveget szereltek a tehenekre

agrarszektor.hu
Egy orosz farm jelenleg azt próbálja kideríteni, hogy a virtuális valóság hogyan hat a tehenek tejhozamára. Egy nemzetközi kutatás ugyanis arra a feltételezésre jutott, hogy a nyugodt légkör észrevehetően javítja a tehenek által megtermelt tej mennyiségét, olykor a minőségét is.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A moszkvai régió egyik legnagyobb tejgazdasága, a RusMoloko alkalmazottai ezért, IT-szakértők közreműködésével arra vállalkoztak, hogy ezt a teóriát a virtuális valóság segítségével teszteljék, tudhattuk meg a newshub.nz oldalán megjelent írásból. Az orosz mezőgazdasági minisztérium a moszkvai régióhoz tartozó kirendeltsége elmondta, hogy a kísérlet sikeressége érdekében egy helyi VR-stúdió munkatársai állatorvosokkal és más szakemberekkel is együttműködtek, hogy az emberi fejre megalkotott VR-headsetet problémamentesen fel lehessen szerelni a tehenekre is. A kérődzők számára megalkotott készülékeken bekerített kifutókat fognak szimulálni, így tesztelve az elmélet helyességét.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A szarvasmarhák látásáról rengeteg tanulmány és tudományos értekezés létezik. Tudott, hogy a látható színtartományból a vörös árnyalatait jobban érzékelik, a zöld és a kék színeket viszont kevésbé. Ezért a szakemberek egy, kifejezetten a tehenek valóságérzékelésére szabott nyári mezőt mutató szimulációt raktak össze.

Az első kísérlet során a tudósok azt tapasztalták, hogy a jószágokban csökkent a szorongás, és általánosan jobb hangulatba kerültek. A kísérlet koordinátorai azt ígérték, hogy a VR-technológiának a tehenek tejtermelésére gyakorolt hatását egy átfogó tanulmányban fogják prezentálni.

A kísérlet előfeltételezését megalapozza a holland Wageningeni Egyetem egy tanulmánya is, amely arra a megállapításra jutott, hogy a környezeti körülmények jelentős hatással vannak a tehenek egészségére, ezzel együtt pedig az általuk termelt tej mennyiségére és minőségére is. A tanulmány konklúzióját egyébként a skóciai Scotland's Rural College kutatói is megerősítették.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?