Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A rangos Animals című szaklapban megjelent publikáció összefoglalója szerint a tejelő szarvasmarha-tenyésztés egyik legfontosabb döntése napjainkban a tehenek selejtezési idejének helyes megválasztása. A levágásról való döntés során a gazdának számos tényezőt kell figyelembe vennie, amelyek összetettsége megnehezíti a döntéshozatalt, melyet gyakorta érzelmi szempontok is befolyásolnak. Az egyik döntő tényező a reprodukciós mutatók alakulása.
A cikk első szerzője Tóth Violetta, az SZTE Mezőgazdasági Karának doktoranduszhallgatója disszertációjában a selejtezési okokat vizsgálja nagyüzemi tejtermelő tehenészetében. A publikáció szerzői - az SZTE két agrártudományi és három informatikai területen dolgozó kutatója - hat nagy magyarországi szarvasmarha-telep húsz évnyi adatsorát felhasználva egy olyan mikroszimulációs módszert dolgoztak ki, amellyel könnyen vizsgálható, hogy a vemhességi arányok növekedése és a selejtezési döntés meghozatalának időpontja milyen hatással van a jövedelmezőségre.
Módszerükkel nagy pontossággal meghatározható, hogy milyen hatással van a vemhességi ráta és a selejtezési napok számának növekedése az egyes tejgazdaságok gazdasági mutatóira. Az eljárás célja, hogy segítse a vezetői döntéseket a jobb jövedelmezőség és gazdasági hatékonyság elérése érdekében.
Az eredmények azt mutatták, hogy a vemhességi arány növelésével sikeresen csökkenthető az ellési időköz hossza, de a javuló vemhességi arány nem hoz jelentős növekedést a tejtermelésben, viszont jobb lehetőséget biztosít a szelekcióra. Annak érdekében, hogy a gazdaságok számára hasznosítható eredményeket kapjanak, a kutatók a jövőben tovább kívánják fejleszteni a modellt, a gazdaságokhoz igazítva és azok sajátosságait figyelembe véve.