Ez aggasztó: egyre több marha pusztul el a fertőző kórban az USA-ban

Ez aggasztó: egyre több marha pusztul el a fertőző kórban az USA-ban

agrarszektor.hu
Öt amerikai államban elpusztultak a madárinfluenzával fertőzött tejelő tehenek, esetleg a gazdák vágták le őket, mert nem gyógyultak meg. Azt azonban nem lehet tudni, hogy egészen pontosan hány állat hullott el így, illetve, hogy mennyit küldtek ténylegesen vágóhídra a gazdák a fertőzött állományokból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A szarvasmarhák elhullásáról szóló jelentések arra utalnak, hogy az ezeket az állatokat érintő madárinfluenza-járvány nagyobb gazdasági áldozatokat követelhet a gazdaságokban, mint azt kezdetben gondolták volna. A gazdák már régóta leölik a vírussal fertőzött baromfikat, de a tehenek tartása sokkal többe kerül, mint a csirkéké vagy pulykáké - írta meg a Reuters.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) szóvivője elmondta, hogy az ügynökség tud néhány elhullott egyedről, de a tehenek túlnyomó többsége szépen gyógyul. A Dél-Dakotában, Michiganben, Texasban, Ohióban és Coloradóban elhullott vagy elpusztult madárinfluenzás szarvasmarhák teljes számáról azonban nincsenek pontos információk. Az USDA szerint a madárinfluenza március vége óta 10 államban több mint 80 állományban fertőzött meg tejelő teheneket.

Az állatok egy része másodlagos fertőzésben pusztult el, amelyet azután kaptak el, hogy a madárinfluenza legyengítette az immunrendszerüket - közölték az államok állatorvosai, mezőgazdasági tisztviselői és a madárinfluenzára adott állami válaszlépésekben közreműködő tudósok. Más teheneket a gazdák azért öltek meg, mert nem tudtak felépülni a vírusból. A madárinfluenzával fertőzött szarvasmarhák a gazdák és az állatorvosok szerint csökkent tejtermeléssel, emésztési problémákkal, lázzal és csökkent étvággyal is küzdenek.

Több államból érkeztek már hírek a tehenek leöléséről

Dél-Dakotában egy 1700 állatos állománnyal rendelkező tehenészet egy tucat állatot küldött vágóhídra, miután nem gyógyultak ki a vírusból, és további tucatnyi állatot leölt, amelyek másodlagos fertőzést kaptak - mondta Russ Daly, a Dél-Dakotai Állami Egyetem professzora és az állami tanácsadó iroda állatorvosa, aki beszélt a gazdasággal. A szakember szerint ugyanis, ha egy betegségtől felbukkan a tehenek között, akkor ez dominóhatást vált ki más dolgokra, például a rutinszerű tüdőgyulladásra és emésztési problémákra.

Egy michigani gazdaság 200 fertőzött tehenének mintegy 10%-át leölték, miután azok sem tudtak felépülni a vírusból, mondta Phil Durst, a Michigan Állami Egyetem tanácsadója, aki beszélt a gazdasággal. Michiganben minden más államnál több szarvasmarha fertőződött meg, és az Egyesült Államokban a madárinfluenzával megfertőződött tejipari dolgozók három megerősített esetéből kettő is Michiganben történt.

Coloradóban néhány tejüzem arról számolt be, hogy a madárinfluenzás teheneket selejtezték, mert nem tértek vissza a tejtermeléshez - mondta Olga Robak, az állami mezőgazdasági minisztérium szóvivője. Az ohiói mezőgazdasági minisztérium szóvivője, Meghan Harshbarger elmondta, hogy Ohióban és más érintett államokban is elhullottak fertőzött tehenek, többnyire másodlagos fertőzések miatt. A Texasi Állategészségügyi Bizottság azt is megerősítette, hogy néhány madárinfluenza-járványban érintett tejüzemben tehenek pusztultak el másodlagos fertőzés következtében. A tisztviselők nem tudtak számadatokat közölni az országos tehénelhullások számáról.

Új-Mexikó állami állatorvosa, Samantha Uhrig elmondta, hogy a gazdák a járvány kitörésének korai szakaszában, még mielőtt az Egyesült Államok megerősítette volna, hogy a madárinfluenza megfertőzte a szarvasmarhákat, a csökkent tejtermelés miatt egyre több tehenet selejteztek ki. Uhrig szerint a kivágások száma csökkent, amint a gazdák megtudták, hogy a legtöbb tehén fokozatosan felépül. Észak-Karolina és Kansas tisztviselői azt mondták, hogy államukban kevés vagy egyáltalán nem volt a madárinfluenzával összefüggésbe hozható tehénelhullás. Idaho tisztviselői nem válaszoltak az információkérésre.

Mindeközben madárinfluenza vírusrészecskéket találtak egy húsfeldolgozásra küldött tejelő tehénből vett marhahús szövetében, de az állat húsa nem került az élelmiszer-ellátásba, közölte az USDA a múlt hónapban. Az ügynökség arról számolt be, hogy a kiskereskedelmi üzletekben gyűjtött darált marhahús mintákban nem találtak vírusrészecskéket, és hogy nem találtak madárinfluenza-vírust, miután a darált marhahúst közepesen vagy jól átsütöttre sütötték, miután egy kísérlet részeként a vírus utánzatát fecskendezték bele.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?