Amerikában már csak műtehenet fejhetnek a gyerekek

Amerikában már csak műtehenet fejhetnek a gyerekek

agrarszektor.hu
Régi tradíció látszik megszakadni a hagyományosan nyár végén tartott amerikai tehenészeti vásárokon, a gyerekek – és nemritkán a felnőttek – körében régóta népszerű fejési bemutatókon ugyanis már csak műtehénen próbálhatják ki a fejést az érdeklődők. Az ok az USA-ban egyre inkább terjedő madárinfluenza, amely idén először teheneket, sőt a velük dolgozó embereket is megfertőzte – a szakemberek megdöbbenésére. A járvány terjedése aggasztja a hatalmas amerikai tejelő ágazatot, amely a hagyományos, a városiak és a családok körében is népszerű vásáraira egy sor új szabályt léptetett érvénybe több tagállamban is. Jónéhány vásárt pedig meg sem tartanak idén.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Michiganben, ahol idén a tejipari dolgozók és a tehénálllományok is megbetegedtek a madárinfluenzában, néhány kifejezetten értékes tehenet készítenek fel az állami állatvásár színpadára. Az állami vásár szervezői idén a Milkshake és Buttercup, két életnagyságú üvegszálas műtehenet visznek a népszerű fejési bemutatóra, amelyeknek gumiból készült és vízzel töltött tőgyük van. A minnesotai állami vásár Moo Booth-jának vezetője hasonló megoldással állt elő a gyakorlati fejési eseményhez: egy Olympia nevű tejelő műtehénnel. "Normális esetben egy igazi tehén állna ott" - mondta Jill Nathe, a vásár mezőgazdasági és versenyügyi főigazgató-helyettese. "De ezt most nem tudjuk megtenni."

EZ IS ÉRDEKELHET

Átgondolják a hagyományokat

A járvány kitörése arra kényszerítette a gazdákat és a résztvevőket, hogy új vizsgálati szabályokat léptessenek érvénybe és meg kell oldani azt is, hogy az állatok egészségi állapota megfelelő legyen, mielőtt belépnének a kiállítási térbe.

Több államban is új szabályokat alkottak

A vírus tehénállományok közötti terjedésének kockázata arra késztetett néhány michigani megyei vásárt, hogy törölje a tejágazati bemutatókat, míg az iowai állami vásár bezárta a fejőcsarnokát. Minnesotában az állami vásár munkatársai a COVID-korszakból származó készletekből extra kesztyűket és arcvédőket szereztek be az állattartó személyzet számára, és a vemhes tejelő teheneket nem engedték be a vásár ellőközpontjába.

Rick "RT" Thompson wisconsini tejtermelő elmondta, hogy gondosan időzíteni kellett az állatorvosának látogatásait, hogy a H5N1-re vonatkozó tejvizsgálati eredmények a különböző vásárokon előírt időablakon belülre essenek. Az állatorvos felesége személyesen vitte el a mintákat a Madisonban lévő állami laboratóriumba, hogy azok időben megérkezzenek a vizsgálathoz. "Ez nem egy kényelmes dolog" - mondta az 57 éves Thompson, aki 46 éve jár a wisconsini állami vásárra.

EZ IS ÉRDEKELHET

Michigan kitiltotta a tejelő teheneket minden nyilvános kiállításról, amíg az állam két hónapig nem talál fertőzött állományt. Mivel évente csak egy állami vásár van, a lehetőség 2024-re elszállt. Michigan utoljára hétfőn jelentett esetet.

"Mindannyian vártuk azt a 60 napos ablakot" - mondta LC Scramlin, a Michigan Állami Vásár állattenyésztési igazgatója. "De folyamatosan újabb és újabb esetek történtek."

Érkezéskor teszt, a legértékesebbeket el sem viszik

A Wisconsini Állami Vásáron az állatorvosok megvizsgálták a szarvasmarhákat, mielőtt azok leszálltak volna a pótkocsijukról, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy az állatok megérkezésükkor egészségesek - a kiállítók szerint ez eltér a korábbi évektől.

A madárinfluenza kockázata elég volt ahhoz, hogy meggyőzze Jennifer és Bethany Droesslert, hogy egy tehenet otthon tartsanak. A Wisconsin állambeli Cuba Cityből származó testvérek inkább más szarvasmarhákat vittek magukkal, hogy bemutassák őket a rendezvény Dairy Lane-jén, ahol a vásárlátogatók megsimogathatták és szelfizhettek a több mint 1000 fontot (454 kg) nyomó állatokkal.

A dolgozók mindannyian felépültek, és az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja szerint a H5N1 továbbra is alacsony kockázatot jelent a lakosságra nézve. A CDC mégis azt tanácsolja az embereknek, hogy ne egyenek, igyanak vagy érintsenek meg semmit a vásárok állatos területein.

Sokan nem veszik komolyan

Wisconsinban, a második számú tejtermelő és sajttermelő államban több vásárlátogató azt mondta, hogy nem tudott az irányelvekről, és nem is aggódik azok miatt. A látogatók gyakran finomságokat rágcsáltak, miközben a tehenek között sétálgattak. "Nem hiszem, hogy ez nagy kockázat" - mondta a 88 éves O.E. Glieber a wisconsini Delafieldből, aki unokáival érkezett a vásárra. Hozzátette: "A járványügyi hivatal sok mindent túlreagál."

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 14. 14:01