Hajtóvadászat a sertéspestis ellen: vérdíjat tűztek ki a vaddisznókra

Hajtóvadászat a sertéspestis ellen: vérdíjat tűztek ki a vaddisznókra

agrarszektor.hu
Hőkamerás drónokkal pásztázzák az erdőket, villanypásztorokat húznak és vérdíjat fizetnek a kilőtt állatokért. A bajorok nem viccelnek: elindult a hajtóvadászat az afrikai sertéspestis egyik fő terjesztője ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A bajor kormányzat az afrikai sertéspestistől való félelmében a vaddisznókilövés fokozása mellett döntött. Ezzel a kór terjesztéséért felelős egyik tényezőt iktatnák ki, noha az ember nála is gyorsabban képes széthurcolni a vírust. Bajorország mégis arra az elhatározásra jutott, hogy minden egyes vaddisznóért, amit elejtenek, ötszörös prémiumot fizet: 100 eurót (33 ezer forintot). Az intézkedés a tartomány északi és keleti határvidékeit érinti.


A sikeres ritkítás érdekében a modern technika vívmányait is bevetik: hőkamerás drónokkal pásztázzák az erdőket, hogy a vadak mozgásáról, helyzetéről információkat gyűjtsenek. Ezeket aztán továbbítják a vadásztársaságoknak. Ezen felül gyors tempóban húzzák fel az elektromos árammal is védett vadkerítéseket, ezek hivatottak megállítani a disznókat a tartomány határain. Ha mégis bejutnának, nincs kegyelem: a vadászok már várják őket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06