Nincs megállás: újabb feketelistára került fel a magyar baromfi

Nincs megállás: újabb feketelistára került fel a magyar baromfi

agrarszektor.hu
Kína egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt, ugyanakkor nem ők az első ország, akik korlátozásokat vezetnek be. Ahogy korábban megírtuk, több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre ráadásul Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan szintén egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Lapunkat a héten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) arról tájékoztatta, hogy több, úgynevezett harmadik ország is bevezetett korlátozó intézkedéseket a magyar baromfira, illetve baromfitermékekre a néhány napja hazánkban is azonosított madárinfluenza miatt. Ezen tilalmak közül négy a teljes országra kiterjed, így Dél-Korea, az Egyesült Arab Emírségek, Izrael és Tajvan egész Magyarország területét korlátozottá nyilvánította ezen szállítmányokra, emellett Japán, Szingapúr és Hongkong csak bizonyos területekről érkező baromfi importját korlátozták. A Nébih honlapja szerint január 15-től Kína szintén egész Magyarországra vonatkozóan megtiltotta a baromfi- és víziszárnyashús importját a madárinfluenza miatt, így újabb ország tiltólistájára került fel a hazai szárnyas. 

EZ IS ÉRDEKELHET

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az agrárszektor.hu korábban megírta, múlt héten Komárom-Esztergom megyében egy Ács település melletti telephelyen madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki a Nébih, így a teljes állományt, 53.500 pulykát kellett leölni. Pár nappal később, egy létavértesi (Hajdú-Bihar megye) kacsatartó gazdaságban is madárinfluenza jelenlétét igazolta a hatóság laboratórium, ott a 115.000-es állomány leölését rendelték el. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke, igazgatója és a Pulykaszövetség titkára akkor elmondta lapunknak, hogy a vírus egyszeri hazai megjelenése is komoly gazdasági károkat okozhat Magyarországnak és a hazai vállalkozásoknak, több ország ugyanis korlátozhatja, vagy éppen megtilthatja a magyar baromfitermékek bevitelét országába.

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06