Betett az ukrán baromfi? Esett a Master Good eredménye 2023-ban

Betett az ukrán baromfi? Esett a Master Good eredménye 2023-ban

Nem ment jól a 2023-as év a két nagy magyar baromfis cégnek, tavaly ugyanis a Master Good és a Gallicoop adózott eredménye is csökkent 2022-höz képest úgy, hogy közben a belföldi értékesítésből származó nettó árbevételük nőtt. Hiába csökkentek tehát az energia- és takarmányárak, a madárinfluenza és az uniós, valamint hazai piacokat is letaroló ukrán áru komoly gondokat okoz az ágazati szereplőknek. Mindezen problémák ellenére a Taravisnak sikerült jó évet zárnia, és ha minimálisan is, de növekedni tudtak a cég eredményei. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Habár 2023-ban az az energia- és takarmányköltségek jelentős mértékben lecsökkentek, a madárinfluenza komoly károkat okozott a magyar baromfitermelőknek. Emellett a nagy mennyiségben az uniós és a hazai piacokra beérkező ukrán áru is rendkívüli nyomást gyakorol az árakra. Ahogy Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnöke korábban az Agrárszektornak elmondta, ez utóbbi két ok miatt tavaly elmaradt a termelés mennyisége az elvárt szinttől, és az ágazat teljes előállítása nem érte el a 700 ezer tonnát. Ez pedig azzal is járt, hogy nem jutottak ki a megszokott és még meglevő piacokra.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakember azt is kihangsúlyozta, hogy a csirkeágazat legfontosabb problémáját az európai uniós szabályozás jelenti, valamint azok az ideológiák, amelyek egyre több szakmailag nem megalapozott előírást szeretnének megszavaztatni az uniós döntéshozókkal. Ez pedig kártékony lehet a szakma számára, éppen akkor, amikor egyébként folyamatosan nőne a fogyasztók igénye a baromfi termékek iránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

De hogy teljesítettek 2023-ban a nagy magyar baromfis cégek?

A Master Good és a Gallicoop is nehezebb évet tudhat maga mögött a 2022-es képest, ugyanakkor a Taravisnál, ha minimálisan is, de 1,7 milliárd forintról 2023-ban 1,83 milliárdra nőtt az adózott eredmény. Mindezt úgy érte el a cég, hogy 2022-höz képest csökkent az üzemi tevékenységének eredménye, ugyanakkor -315 millió forintról -187 millióra nőtt a pénzügyi eredménye. Fontos még kiemelni, hogy ha nem is nagy mértékben, de a fizetendő kamatok és ehhez kapcsolódó ráfordítások 165 millióról 169 millió forintra emelkedtek a cégnél tavaly.

Nem alakult ilyen jól 2023 a Master Goodnál, az üzemi eredményük ugyanis 15 milliárd forintról egészen 10 milliárdra zuhant tavaly. Fontos, hogy nyilván a magas kamatkörnyezet hatására a pénzügyi műveletek eredménye a cégnél 451 millióról 1,9 milliárdra ugrott, bár a cég adózott eredményén ez utóbbi nem látszik. 2023-ban ugyanis 3 milliárd forinttal lett kevesebb, a 2022-es 15,3 milliárdról 12 milliárd forintra csökkent. A fizetendő kamatok és kamatjellegű ráfordítások is látványosan megnőttek a cégcsoportnál, 298 millió forintról egészen 479 millióra.

A legrosszabb évet a Gallicoop zárta. Az üzemi tevékenysége 1,3 milliárdról elképesztően durva szintre, 549 millió forintra zuhant 2023-ba, és bár a pénzügyi eredmény -220 millióról 383 millió forintra tudott ugrani, a cég adózott eredménye látványosan kevesebb lett tavaly, 1 milliárd forintról 875 millió forintra csökkent. Mindez a fizetendő kamatoknál is meglátszik, amelyek 370 millióról 761 millió forintra nőttek 2023-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jól ment a belföldi értékesítés

Ahogy korábban lapunkkal Csorbai Attila közölte, azt látni, hogy globálisan és európai szinten is emelkedik a kereslet a baromfihúsok iránt. Kiemelte, EU belső termelése minimálisan növekedett, az igényeket azonban az import baromfihús fogja le, ami feszültségeket okoz a piacon. Ami a magyar fogyasztókat illeti, ott enyhe növekedés volt megfigyelhető a keresletben. Az infláció letörése végett hozott intézkedések azonban növelték a belföldi kereskedelemben az import jelenlétét, legyen az román, lengyel vagy szlovák baromfihús.

Volt bérnövekedés is

Mindhárom cégnél emelkedtek a bérköltségek tavaly. A Gallicoopnál 5,7 milliárd forintról 6,2 milliárd forintra, a személyi jellegű ráfordítások pedig 7,2 milliárdról 7,75 milliárd forintra nőttek 2023-ban. A Taravisnál a 2022-es 1,8 milliárd forint után tavaly 2,19 milliárdot tett ki a bérköltség, a személyi jellegű egyéb kifizetések pedig 112,4 millióról 165,8 millió forintra emelkedtek. A Master Goodnál míg 2022-ben kicsit több mint 10 milliárd forintot tettek ki a személyi jellegű ráfordítások, 2023-ban már 12,7 milliárd forintot költöttek minderre. A bérköltségek 2022-ben 7,9 milliárd forintot tettek ki a cégnél, 2023-ban pedig már 10,3 milliárd forint körül alakultak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt Kántor Gyöngyi, a Master Good cégcsoport HR igazgatója az AgroFuture 2024 konferencián elmondta, a csoport 3300 munkavállalójából 400 fő fülöp-szigeteki, ezt a helyzetet pedig főleg az a kényszer alakította ki, hogy hosszabb távra tervező munkaerőt kerestek. Hozzátette: hiába van nagyon jó kapcsolatuk az önkormányzatokkal, csak ideiglenes távra tudnak munkaerőt szerezni a térségből.

Gazdaságtalan ilyen munkakörben magyar embereket foglalkoztatni, mert ideig-óráig bírják ki az élelmiszeripari, állattenyésztési feltételeket. A fülöp-szigeteki munkavállalók hosszabb távra terveznek, túlórákat vállalnak, könnyen alkalmazkodnak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mi várható 2024-ben?

Csorbai Attila szerint két tényező fogja a piacot meghatározni az elkövetkező időszakban. Az egyik a beáramló ukrán termékmennyiség, amely többletkínálatot eredményez. A másik pedig az egyre terjedő, szigorú állatvédelmi trend, amely alapvetően csak a telepítési sűrűségre koncentrál. Ezt bizony egyre több nyugat-európai vevő megköveteli. Ebből adódóan ott viszont egyfajta relatív hiány alakulhat ki emiatt a törekvés miatt, amely viszont piaci lehetőségeket biztosít az ágazati szereplőknek.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csorbai Attila szerint ugyanakkor az ágazatnak a nehézségek mellett is fel kell készülnie az idei évben meghirdetésre kerülő támogatási és fejlesztési pályázatokra. A szakember szerint ugyanis csak hatékony termeléssel és feldolgozással válhat a magyar baromfiágazat versenyképesebbé, akár a hazai és az uniós, akár az EU-n kívüli országok tekintetében. A BTT elnöke beszélt arról is, hogy idén várhatóan kedvezőbben alakulnak majd az inputárak, mint előző évben, és ha ez, valamint a lecsökkent energia- és takarmányárak hatákonysággal párosulnak, akkor lehetőséget teremthetnek a fogyasztás élénküléséhez is.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02