Durva esés a Hungeritnél: egymilliárd feletti mínusz 2023-ban

Durva esés a Hungeritnél: egymilliárd feletti mínusz 2023-ban

Komoly veszteséggel zárta a 2023-as évet a Bonafarm Csoporthoz tartozó Hungerit Zrt. A cég adózott eredménye a 2022-es 2,5 milliárd forintról mínusz 1,13 milliárdra csökkent, és a belföldi értékesítése is csak minimálisan növekedett tavaly. A Hungerit exportértékesítésből származó nettó árbevétele közel 3 milliárd forinttal lett kevesebb egy év alatt, amiben feltételezhetőleg az Európai Unióba beáramló ukrán import is szerepet játszott.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, nem ment jól a 2023-as év a két nagy magyar baromfis cégnek, tavaly ugyanis a Master Good és a Gallicoop adózott eredménye is csökkent 2022-höz képest úgy, hogy közben a belföldi értékesítésből származó nettó árbevételük nőtt. A legrosszabb évet a két cég közül ez utóbbi zárta: az üzemi tevékenysége 1,3 milliárdról elképesztően durva szintre, 549 millió forintra zuhant 2023-ban, és a cég adózott eredménye is látványosan kevesebb lett tavaly, 1 milliárd forintról 875 millió forintra csökkent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Habár 2023-ban az az energia- és takarmányköltségek jelentős mértékben lecsökkentek, a madárinfluenza komoly károkat okozott a magyar baromfitermelőknek. Emellett a nagy mennyiségben az uniós és a hazai piacokra beérkező ukrán áru is rendkívüli nyomást gyakorol az árakra. Ez utóbbi hatása érzékelhető valószínűleg a Bonafarm Csoporthoz tartozó Hungerit Zrt. eredményein is. A cég exportértékesítésből származó nettó árbevétele a 2022-es 26 milliárd forintról 23,3 milliárd forintra csökkent egy év alatt, és a belföldi értékesítés is csak minimálisan, kevesebb mint 1 milliárd forinttal tudott növekedni.

Súlyos veszteségek

A cég komoly veszteségekkel zárta a 2023-as évet. Az üzemi eredmény brutálisan, 2,9 milliárd forintról -617 millióra zuhant 2023-ra, a pénzügyi pedig az amúgy sem fényes -449 millióról -518 millió forintra csökkent egy év alatt. Mindezek természetesen az adózott eredményen is meglátszanak: míg 2022-ben 2,5 milliárd forintot könyvelhetett el a Hungerit, 2023-ban ez -1,1 milliárd forintra esett le. A fizetendő kamatokon is jól látszik, mennyire nem ment jól a cégnek a 2023-as év: a 2022-es 126,5 millió forintról egy év alatt 603,2 millióra nőtt.

2022-ben nagy fejlesztés is volt

Ahogy azt 2022 szeptemberében lapunk is megírta, mintegy négymilliárd forint költséggel bővítette termelési kapacitását bő egy év alatt a Hungerit. 2021 októberében új panírüzemet indítottak, amellyel évi 11 ezer tonnára növelték az előállított termékmennyiséget. Hasonló volumenbővítést értek el akkor a szentesi kacsasütő beruházás megvalósításával: a kétmillió darabos termelést további egymillióval emelték. 2023-ban a tárgyi eszközök állománya 1,2 milliárd forinttal növekedett a cégnél 2022-höz képest, a növekedést a befejezetlen beruházások jelentős 1,1 milliárd forintos növekedése okozta - olvasható a Hungerit 2023-as eredményében.

EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?