Trump felszólította a koronavírus miatt bezárt húsüzemeket, hogy nyissanak ki

Trump felszólította a koronavírus miatt bezárt húsüzemeket, hogy nyissanak ki

agrarszektor.hu
Donald Trump elrendelte az amerikai húsfeldolgozó üzemek nyitvatartását, hogy továbbra is biztosítsák az élelmiszerellátást, a szakszervezetek viszont nincsenek elragadtatva.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erre a lépésre azért volt szükség, mert a világ legnagyobb húsüzemei függesztették fel a termelést a dolgozók esetleges megbetegedésére hivatkozva, ez pedig komoly gondokat jelenthet az élelmiszer ellátásban az Amerikai Egyesült Államokban. A kedd este kiadott végrehajtó rendelet szerint egy nagy marhahús-feldolgozó üzem bezárása napi 10 millióval kevesebb marhahús adagot eredményezhet, írta meg a 444.hu a Reuters értesülései alapján.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az amerikai elnök ezzel a rendelkezéssel most jogi fedezetet biztosít az üzemeknek arra az esetre, ha valamelyik dolgozójuk megfertőződne a vírussal. Egy magas rangú közigazgatási tisztviselő szerint a kormány útmutatást fog nyújtani arra nézve, hogy az üzemekben hogyan minimalizálják a fertőzés veszélyét. Így például arra fogják ösztönözni az idősebb munkavállalókat és más krónikus betegséggel küzdőket, hogy maradjanak otthon.

A szakszervezetek azonban nincsenek elájulva a rendelkezéstől. Az Egyesült Élelmezési és Kereskedelmi Munkavállalók Nemzetközi Uniója (UFCW) is osztja az élelmiszerellátással kapcsolatos aggodalmakat, de szerintük a dolgozók biztonságának kellene az elsődlegesnek lennie. Szerintük kötelezni kellene arra húsfeldolgozó üzemeket, hogy megfelelő védőfelszerelést biztosítsanak a dolgozóknak és naponta teszteljék is őket.

Egy tisztviselő szerint azonban, ha Donald Trump nem hozta volna meg ezt az intézkedést, akkor a feldolgozó üzemek ideiglenes bezárása 80%-os visszaesést eredményezett volna. A farmerok szerint viszont így is túl kései ez a döntés, ugyanis nekik már több ezer újszülött malacot kellett megölniük, amiért az üzemek bezártak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?