Különleges módszerrel vennék fel a harcot a rettegett sertésbetegség ellen

Különleges módszerrel vennék fel a harcot a rettegett sertésbetegség ellen

agrarszektor.hu
A génszerkesztési technológiák segíthetnek megelőzni a sertésinfluenza megjelenését a sertéstelepeken, és csökkenthetik a járványok kockázatát is, állítják a brit kutatók. Az Edinburghi Egyetemhez tartozó Roslin Intézet tudósai szerint a technológia emellett a vakcinák hatékonyságát is képes lehet javítani, valamint a segítségével olyan sertéseket lehet létrehozni, amelyek ellenállóak a sertésinfluenzával szemben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sertésinfluenza légzőszervi rendellenességeket okoz, lázat, étvágyvesztést és negatívan befolyásolja a termelékenységet. Mint ismeretes, 2009-ben a betegség az állatokról az emberekre is átterjedt, és körülbelül egymilliárd dolláros veszteséget okozott a sertéságazatnak - írta meg a FarmingUK. Azonban a Roslin Intézet kutatói által nemrég publikált tanulmány szerint az új génszerkesztési eszközökkel ki lehet egészíteni a jelenlegi megelőzési és védekezési stratégiákat. A tudósok azon az állásponton vannak, hogy a génszerkesztési technológiákat lehetne arra használni, hogy a sertésekben azokat a géneket változtassák meg, amelyekben a fertőzés ki szokott alakulni, ahogy ezt más sertésbetegségek kezelésénél is alkalmazták már.

A technológiát emellett a vakcinagyártási rendszerekben is alkalmazhatnák az előállítási költségek csökkentésére, ami a felvétel növelésével javíthatná azok hatékonyságát is. A vizsgálat során a tudósok azt is megállapították, hogy az állatjólétet erősítő gazdálkodási gyakorlatok akkor voltak a leghatékonyabbak, amikor a járványok a gazdaságokban való megjelenésének megelőzésére koncentráltak, nem pedig a kitörések elhárítására. A tudósok szerint a gazdaságokban ajánlatos lenne az összes új állatot elkülöníteni az első időkben, de azt ők is elismerték, hogy ezt nehéz lenne megvalósítani, mivel a gazdaságokban nagy mértékben megnövekedett az állatsűrűség, a sertéshús iránti egyre növekvő keresletből kifolyólag.

A folyamatosan növekvő sertéstermeléssel párhuzamosan egyre szélesebb körben alkalmazott sertésinfluenza elleni vakcinák ugyan csökkentik a betegség jelentette terheket, de lehet, kevésbé lesznek hatásosak, ha a vírus mutálódik. Hamish Salvesen, a Roslin Intézet munkatársa szerint a sertésinfluenza komoly terhet rakott a gazdák vállára, és komoly fenyegetést jelentett az emberi egészségre.

Ha a szabályozó szervek és a társadalom elfogadják a génszerkesztési eszközöket, azok az egész világon komoly hasznot hozhatnak a gazdaságokban a fertőzések megelőzésére szolgáló meglévő intézkedések kiegészítésével

- jelentette ki Hamish Salvesen.

A Roslin Intézet már korábban is vizsgálta a génszerkesztés alkalmazási lehetőségeit az állattenyésztés területén, 2019 nyarán sikerült a sertéseket immunissá tenni a reprodukciós és légzőszervi szindrómával (PRRS) szemben. A hírről és a génszerkesztéssel kapcsolatos polémiáról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?