A gazdák nyakán maradtak a sertések: súlyos gondok vannak a vágóhidakon

A gazdák nyakán maradtak a sertések: súlyos gondok vannak a vágóhidakon

agrarszektor.hu
Akkora a szakemberhiány Nagy-Britanniában, hogy nem tudják vágni a sertéseket. A jelenlegi válságos helyzetet ráadásul tovább ronthatja az is, hogy a kábításhoz használt széndioxidból komoly hiány lehet a következő időszakban. Ez utóbbinak az az oka, hogy a földgázárak emelkedése miatt több brit energiaszolgáltató is csődbe ment, és bezárták az úgynevezett élelmiszer szén-dioxidot is előállító műtrágyaüzemeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A vágóhidakon kialakult súlyos létszámhiány miatt, több mint 95 ezer sertés maradt eddig a gazdák nyakán, az állatok elhelyezése pedig egyre komolyabb gondot okoz - írja a Világgazdaság a Bloombergre hivatkozva. Ráadásul az állatok altatására használt szén -dioxid (CO2) esetleges hiánya tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

A gazdák már most kénytelenek minden rendelkezésre álló teret az állatok elhelyezésére kihasználni, a szarvasmarhaistállótól a burgonyatároló raktárig - mondja Zoe Davies, a Sertéstenyésztők Országos Szövetségének igazgatója. De ezek az improvizációk nem hosszú távú megoldások - tette hozzá, és szerinte egyre jobban fenyeget a CO2 hiánya is. Korábban az angol húsipari szövetség arról számolt be, hogy a baromfik és a sertések nyolcvan százalékának leölésekor használják a szén-dioxidot. Ezt a gázt az állatok vágás előtti megbénítására és az élelmiszerek eltarthatóságának meghosszabbítására használják, valamint a sör, almabor és szénsavas italok gyártásában.

A földgázárak emelkedése több brit energiaszolgáltató csődjéhez vezetett, és bezárták az úgynevezett élelmiszer szén-dioxidot (CO2) is előállító műtrágyaüzemeket. A hússzövetség arra figyelmeztetett, hogy a gazdálkodók rövidesen kénytelenek lesznek saját gazdaságukban levágni az állatokat, amennyiben nem oldódik meg a szén-dioxid válság.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?