Rengetegen tartanak ilyen állatot Magyarországon: ez lehet a jövő nagy befektetése?

Rengetegen tartanak ilyen állatot Magyarországon: ez lehet a jövő nagy befektetése?

agrarszektor.hu
Magyarországon 2021. június 1-jén tyúkból többet, szarvasmarhából majdnem ugyanannyit, sertésből és juhból kevesebbet tartottak az egy évvel korábbinál. A tavalyi évtől az állatállomány a gazdaságküszöböt elérő adatszolgáltatók adatait tartalmazza. Az adatok 2020-tól a tartás helyére vonatkoznak, azaz arra a megyére, ahol az állatokat ténylegesen elhelyezték.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2021. június 1-jén Magyarországon több tyúk, szarvasmarhából majdnem ugyanannyi, sertésből és juhból viszont kevesebb volt az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által összegyűjtött adatok tavaly óta a tartás helyére vonatkoznak, azaz arra a megyére, ahol az állatokat ténylegesen elhelyezték. A módszertani változások miatt a 2020. június 1-jei tartás helye szerinti területi adatok a korábbi évek adataival nem összehasonlíthatók - olvasható az agrokep.hu oldalán.

A KSH adatai szerint a magyar szarvasmarha-állomány (931,6 ezer) és a teljes létszám 45%-át kitevő tehenek száma alig változott (-0,2, illetve +0,2 százalékkal) 2020. június 1-jéhez képest. A szarvasmarhák 13%-a Hajdú-Bihar, 9,6%-a Pest, 8,2%-a pedig Bács-Kiskun megyében található. A legkevesebb szarvasmarhát, külön-külön az országos állomány legfeljebb 2,8%-át Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Tolna megyében tartották.

A sertések száma (2,9 millió) 1,1%-kal, az összes egyed 5,8%-át adó anyakocáké 1,4%-kal mérséklődött. A sertések több mint fele Baranyában, valamint az Alföld középső és keleti részén: Bács-Kiskun, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyében összpontosult. A legtöbb anyakoca Hajdú-Bihar megyében található. A magyar sertéságazat helyzetéről az Agrárszektor legfrissebb cikke itt olvasható:

EZ IS ÉRDEKELHET

A juhok száma (958,3 ezer) 3,6%-kal, az állomány több mint háromnegyedét kitevő anyajuhoké ennél nagyobb mértékben, 5%-kal fogyott. A juhok közel felét három alföldi megyében: Bács-Kiskunban, Hajdú-Biharban és Szabolcs-Szatmár-Beregben gondozták. A legkevesebb juh Komárom-Esztergom és Somogy mellett a nyugat-dunántúli megyékben található.

A tyúkok száma (33,4 millió) 7,6%-kal gyarapodott, az állomány mintegy egynegyedét képviselő tojóké viszont 4,5%-kal fogyott 2020. június 1-jéhez képest. A tyúkállomány nagysága alapján felállított megyei rangsorban Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, valamint Hajdú-Bihar megye állt az élen, a tojók száma szerint Bács-Kiskun, Vas és Komárom-Esztergom megye az első három helyezett. A létszám Nógrád, Somogy és Tolna megyében volt a legalacsonyabb, ahol egyenként a hazai tyúk- és tojóállomány legfeljebb 0,7%-át tartották.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06