Nagy változások jönnek a magyar állattenyésztésben 2022-től: erre kell készülni

Nagy változások jönnek a magyar állattenyésztésben 2022-től: erre kell készülni

agrarszektor.hu
A világon jelenleg több antibiotikumot használunk a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban - mondta Csitkovics Tibor, az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója, az Agrofeed Nemzetközi Monogasztrikus Szimpóziumon (AIMS). Ahogy a szakember rámutatott, a konferencia témája adta magát: az állattartási ágazatnak válaszolnia kell arra, hogy az Európai Unió 2022-től erősen korlátozza az antibiotikumok felhasználását az állattenyésztés során.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A premix- és takarmánygyártóknak komoly kihívásokkal kell szembenézniük az utóbbi időben, de még náluk is nehezebb helyzetben vannak az állattartók, ugyanis az ágazat jövedelmezősége 30 éves mélypontra esett vissza - mondta el Csitkovics Tibor az AIMS megnyitóján. Az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója szerint azonban van remény, mivel a rendezvényen megjelentek azt bizonyítják, hogy az állattenyésztési ágazat szereplőiben van fogékonyság az új dolgok iránt. A szakember beszélt arról is, hogy az Európai Unió 2022-től ugyan jelentősen korlátozza az antibiotikum-felhasználást, az állatgyógyászati termékek többé nem lesznek használhatóak a telepi higiéniai hiányosságok elfedésére, és preventív jelleggel se lehet őket bevetni, csak kivételes esetekben. Ezek elég kemény intézkedések, de Csitkovics Tibor szerint volt idő felkészülni ezekre a lépésekre. Az alacsonyabb antibiotikum-használat ráadásul alacsonyabb előállítási költségekkel is járhat, ha sikerül kiküszöbölni a betegségek negatív hatásait.

A szakember beszélt arról is, hogy egy tanulmány szerint 2050-re az antibiotikum-rezisztencia (AMR) miatti halálozás el fogja érni a 10 millió főt, vagyis többen fognak meghalni emiatt, mint rákban. Az Agrofeed Kft ügyvezető igazgatója szerint az állattartók például találkoztak már antibiotikum-rezisztens szalmonella és e. coli baktériumtörzsekkel is. Ahogy az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egy vizsgálata kimutatta, hogy ezek a rezisztens baktériumok a legkönnyebben az állati termékekkel kerülhetnek az emberi szervezetbe, de táplálkozástól függetlenül is veszélyt jelentenek mindenkire. Csitkovics Tibor pedig hozzátette, hogy a világon jelenleg több antibiotikumot használnak a haszonállatoknál, mint a humán gyógyításban. Az Agrofeed ügyvezető igazgatója emlékeztetett, hogy az antibiotikumok hozamfokozás céljából történő felhasználását már 2006-ban betiltották, most pedig a megelőzési célzatú felhasználás fog megszűnni. A kezelési célú antibiotikum-használat pedig a jövőben erős állatorvosi kontroll alá fog kerülni, és várhatóan elsődlegesen a vakcinálás felé fog eltolódni.

2022-ben az EU az antibiotikumok mellett a cink használatát is be fogja tiltani a sertéstenyésztésben. Noha a bejelentés hírére több olyan publikáció is megjelent, ami szerint a cink betiltása az egész ágazatot veszélybe sodorhatja, Csitkovics Tibor szerint a saját állattartó telepükön kísérletekkel bizonyították, hogy erős telepi menedzsmenttel cink nélkül is jó eredményeket lehet elérni a sertéstartásban. A rendezvényen az Agrofeed Kft. statisztikái szerint 40 országból 380 meghívott vett részt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?