Csúnya bírságot kaphatnak a haltermelők: sokan nem figyelnek, pedig ez tilos

Csúnya bírságot kaphatnak a haltermelők: sokan nem figyelnek, pedig ez tilos

agrarszektor.hu
A Nébih egész évben vizsgálja a Magyarország vízterületein végzett halgazdálkodási tevékenységet, beleértve a horgásztatást és a haltelepítést is. Utóbbiak kizárólag nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen, a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási terv alapján, a halgazdálkodásra jogosult által folytathatók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Halgazdálkodási vízterületeink őshonos halállományának védelme érdekében a Nébih Állami Halőri Szolgálata idén tavasszal több, mint 50 esetben tartott helyszíni ellenőrzést. Az ellenőrzések során a szakemberek 5 esetben indítottak eljárást, 2 esetben tiltották meg a kihelyezni kívánt hal telepítését - idegenhonos halfaj telepítésének szándéka vagy víziállat-egészségőri igazolás hiánya miatt -, továbbá 15 esetben jelenleg is vizsgálatot folytatnak. Az idei évben összesen több mint 6 millió forint halgazdálkodási bírságot szabott ki a Nébih a jogosulatlan, valamint nem a halgazdálkodási tervnek megfelelő halgazdálkodási tevékenység miatt.

A halgazdálkodási vízterületről

Magyarországon minden olyan vízterület, amely jellegének megváltoztatása nélkül időszakosan vagy állandóan alkalmas a hal életfeltételeinek biztosítására az halgazdálkodási vízterületnek minősül. Kivételt képez a haltermelő létesítmény, mely olyan mesterséges létesítmény, amelyet hal vagy más hasznos víziállat termelésére használnak, valamint erre a célra terveztek és engedélyeztek.

A nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületeken halgazdálkodási tevékenység nem folytatható. Tehát haltelepítés, térítés ellenében őshonos halfaj elvitelének engedélyezése, továbbá területi jegy értékesítés nem végezhető, a halfogási tevékenység pedig csakis a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületre vonatkozó jogszabályok szerint folytatható. A jogszabályban előírt kötelezettségek betartása alól a magántulajdonban lévő, nyilvántartásba nem vett "horgásztavak" sem mentesülnek! A rájuk alkalmazandó szabályozás a nem nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekével azonos, hiszen a mederterület tulajdonjoga nem jelent automatikus halgazdálkodási jogosultságot.

A hal védelméről és a halgazdálkodásról szóló törvény szerint, a halgazdálkodási hatóság által jóváhagyott halgazdálkodási tervben foglaltak alapján haltermelés nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen vagy annak részén is folytatható. Ebben az esetben a telepített hal tulajdonjoga, kifogása és forgalomba hozatala tekintetében az adott halgazdálkodási vízterület vagy annak része haltermelési létesítménynek minősül. A horgászati célú halgazdálkodás során végzett, a horgászat érdekeit szolgáló haltermelést kizárólag víztározón vagy eredetileg halastónak létesített nyilvántartott halgazdálkodási vízterületen lehet folytatni. (A horgászati célú halgazdálkodás olyan halgazdálkodási forma, ahol a fő tevékenység a horgászat vagy a horgászathoz szükséges halállomány biztosítása.)

Bejelentési kötelezettség

A halgazdálkodási hatóság a halgazdálkodási jog jogosultjáról és a halgazdálkodási vízterületekről - a nemzeti vagyonnal való felelős gazdálkodás átláthatósága és a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre vonatkozó előírások érvényre juttatása céljából - nyilvántartást vezet. Azt a halgazdálkodási vízterületet, ahol halgazdálkodási tevékenységet folytatnak vagy a jövőben folytatni kívánnak, a halgazdálkodási hatósághoz be kell jelenteni. Amennyiben a bejelentés nem történik meg, a halgazdálkodási vízterületet a halgazdálkodási hatóság hivatalból vagy a halgazdálkodási vízterület fekvése szerinti ingatlan tulajdonosának bejelentésére - a nyilvántartott halgazdálkodási vízterületekre vonatkozó előírásainak érvényre juttatása céljából - veszi nyilvántartásba.

A Nébih felhívja a haltermelők figyelmét is, hogy egy 2018. december 23-án hatályba lépett rendeletmódosítás értelmében az Országos Adatbázisban történő nyilvántartás céljából az állattartóknak be kell jelenteniük mindazon haltartó tenyészeteket, amelyek halastóval rendelkeznek, még a harminc hektár alatt vízfelület esetén is. Mindazok, akik még nem jelentkeztek be a Tenyészet Információs Rendszerbe haltartóként, valamint nem rendelkeznek tenyészetkóddal, a megyei kormányhivatalok járási vagy megyei ügyfélszolgálatán, valamint a Nébih ÜPR rendszerén keresztül tehetnek eleget kötelezettségüknek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?