Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
- mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.
A múlt héten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy február 1-jei hatállyal hét alapvető élelmiszer, többek között a csirkemell és a csirkefarhát árát befagyasztja a kormány a tavaly október 15-i szinten. Az árbefagyasztás egyelőre február 1-je és május 1-je között érvényes.
- hangsúlyozta Csorbai Attila.
Az élelmiszerástop nem az átadási ár rögzítését jelenti, hanem a fogyasztói árakét, ez a két érték azonban most közelíteni fog egymáshoz, vagyis csökkenni fog a kereskedelmi árrés. Ugyanakkor ahhoz, hogy a termelés ne csökkenjen, jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni a baromfitermelőknek, amelyek fedezik költségeiket. Habár az utóbbi hónapokban nőttek az átvételi árak, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan a költségek elszabadultak. A termelés csökkenése egész Európára jellemző, aminek legfőbb oka a madárinfluenza-járvány, illetve a terjedésének megakadályozását célzó korlátozások, és habár Magyarországon a járvány a csirkét viszonylag kevéssé érinti, telepítési korlátozások és tilalmak itt is vannak. Emiatt januárban 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke az egy évvel korábbinál, ráadásul a csökkenés mértéke februárban is fennmaradhat.
Nemcsak az állománycsökkenés okoz problémát az ágazatban, hanem a brojlernevelés megemelkedett költségei is. 2021 első felében brutálisan megugrottak a takarmányárak, ősztől pedig az energiaköltségek szálltak el, a gáz az ötszörösére, az áram közel háromszorosára drágult az előző évihez képest.
- emelte ki Csorba Attila. Kiemelte, egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással Magyarországon, de az elnök szerint minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére, annál többen döntenek úgy, hogy nem fogadnak naposcsibét. Ez veszélyezteti a vágóalapanyag mennyiségét is, ami miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban, és ez a probléma most az importtal sem hidalható át, mert a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában problémát okoz.
- mutatott rá a szakember.