Eldurvult a helyzet a baromfipiacon: komoly csirkehúshiány jöhet a magyar boltokban

Eldurvult a helyzet a baromfipiacon: komoly csirkehúshiány jöhet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
Annyira tarthatatlanná vált a helyzet a hazai baromfipiacon, hogy sorra hagynak fel a magyar gazdák a termeléssel. Az ágazatban teljesen elfogytak a tartalékok, a termelők költségei brutálisan megnőttek, és jelenleg csak a termelőknek juttatott felvásárlási árak emelése jelenthet megoldást. Ha ez nem történik meg, akkor akár miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban, és ez a probléma most az importtal sem hidalható át, hiszen a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában problémát okoz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Egyre többen hagynak fel a baromfitermeléssel az ágazatban kialakult, tarthatatlan helyzet következményeként. A termelőknek arra van szükségük, hogy költségeik megtérüljenek az átvételi árakban, enélkül tovább csökken a termelés, aminek a hatása már rövid távon is érzékelhető lesz a kereskedelemben

 - mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnök-igazgatója.

A múlt héten jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy február 1-jei hatállyal hét alapvető élelmiszer, többek között a csirkemell és a csirkefarhát árát befagyasztja a kormány a tavaly október 15-i szinten. Az árbefagyasztás egyelőre február 1-je és május 1-je között érvényes.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha a kereskedelem megpróbálja átterhelni az intézkedés negatív hatásait a komoly gondokkal küszködő baromfitermék-pályára, annak súlyos, nehezen visszafordítható következményei lesznek. Sokkal húsbavágóbb kérdés, hogy lesz-e egyáltalán elegendő baromfi a hazai piacon

 - hangsúlyozta Csorbai Attila.

Az élelmiszerástop nem az átadási ár rögzítését jelenti, hanem a fogyasztói árakét, ez a két érték azonban most közelíteni fog egymáshoz, vagyis csökkenni fog a kereskedelmi árrés. Ugyanakkor ahhoz, hogy a termelés ne csökkenjen, jelentősen meg kell emelni az átadói árakat, hogy a feldolgozók olyan felvásárlási árakat tudjanak fizetni a baromfitermelőknek, amelyek fedezik költségeiket. Habár az utóbbi hónapokban nőttek az átvételi árak, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan a költségek elszabadultak. A termelés csökkenése egész Európára jellemző, aminek legfőbb oka a madárinfluenza-járvány, illetve a terjedésének megakadályozását célzó korlátozások, és habár Magyarországon a járvány a csirkét viszonylag kevéssé érinti, telepítési korlátozások és tilalmak itt is vannak. Emiatt januárban 15-20 százalékkal lesz kevesebb csirke az egy évvel korábbinál, ráadásul a csökkenés mértéke februárban is fennmaradhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nemcsak az állománycsökkenés okoz problémát az ágazatban, hanem a brojlernevelés megemelkedett költségei is. 2021 első felében brutálisan megugrottak a takarmányárak, ősztől pedig az energiaköltségek szálltak el, a gáz az ötszörösére, az áram közel háromszorosára drágult az előző évihez képest.

Ez hatalmas többletteher, hiszen a naposcsibének 35 Celsius-fokos melegre van szüksége a fogadásakor, a hideg, téli napokon is. Mindez nagymértékben visszaveti a telepítési kedvet

- emelte ki Csorba Attila. Kiemelte, egyelőre nehéz megbecsülni, eddig hányan hagytak fel a baromfitartással Magyarországon, de az elnök szerint minél később kapnak garanciákat az átvételi árak emelésére, annál többen döntenek úgy, hogy nem fogadnak naposcsibét. Ez veszélyezteti a vágóalapanyag mennyiségét is, ami miatt átmeneti vagy tartós csirkehúshiány is lehet a boltokban, és ez a probléma most az importtal sem hidalható át, mert a járványügyi korlátozások és a nagyarányú költségnövekedés egész Európában problémát okoz.

Ráadásul a magukat állatvédőnek tartó szervezetek nyomására Nyugat-Európában a jogszabályokban lefektetett normákhoz képest is 15-20 százalékkal kevesebb csirkét nevelhetnek fel egységnyi területen, miközben új állattartó telepeket környezetvédelmi okokból nem lehet létesíteni. Így viszont egy stagnáló vagy csökkenő uniós baromfihús-termelés áll szemben az inkább növekvő kereslettel

 - mutatott rá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?