Facebookon üzent a miniszter a magyar baromfisoknak: erre senki sem számított

Facebookon üzent a miniszter a magyar baromfisoknak: erre senki sem számított

agrarszektor.hu
Nagy István Agrárminiszter a Facebook-oldalán jelentette be, hogy megszakítja amerikai útját, és hazautazik a hazai víziszárnyas ágazatban kialakult aggasztó helyzet miatt. Kiemelte, tárgyalóasztalhoz hívja az érintett gazdákat, a Baromfi Termék Tanácsot, a minisztérium munkatársait és a kamarát, így ott lesz pénteken Mélykúton, a víziszárnyas-tenyésztők által szervezett tüntetésen, ahol vár mindenkit annak érdekében, hogy megoldás szülessen a problémára.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amerikáig ért a víziszárnyas-tenyésztők panasza, ezért bejelentem, hogy megszakítva amerikai kinttartózkodásomat, hazautazom, és tárgyalóasztalhoz hívom az érintett gazdák képviselőit, a Baromfi Termék Tanács képviselőit, természetesen a minisztérium munkatársait, a kamarát. Beszéljük át közösen: hogy alakult ki a helyzet, mi vezetett idáig, és milyen megoldási lehetőségek vannak. Mélykúton, pénteken 13 órakor várok mindenkit a tárgyalóasztalnál, mert közösen kell megoldást találnunk a víziszárnyas-tenyésztők problémára

 - jelentette be az agrárminiszter a Facebook-oldalán. 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, tüntetésekre készülnek a magyar baromfitenyésztők, mert a kacsa- és libatenyésztők már két negyedévre vonatkozóan a nekik járó állatjóléti támogatásoknak csak a töredékét kapták meg az államtól. Az áremelkedések és az elszálló termelési költségek mellett ez már túl nagy érvágás a termelőknek, ezért többen is arra kényszerültek, hogy befejezik a működést, mások pedig elbocsátásokat lengettek be. Mindezek miatt komoly csődhullámra számítanak az ágazatban. A kialakult helyzet miatt a bajba került állattenyésztők aláírásgyűjtésbe fogtak, és mintegy 300-an rendkívüli közgyűlés összehívását kérték a Magyar Kacsaszövetségnél. Ezen felül azt is kérték, hogy a szövetség kezdeményezzen ágazati egyeztetéseket a minisztériummal. A termelők február 4-én, a Bács-Kiskun megyei Mélykúton, ahol a Hunent Zrt. is található, tartanak országos demonstrációt és gyűlést, de ha ez kevés, akkor tüntetést szerveznek a Baromfi Terméktanács épülete elé, utána pedig ha szükséges, az Agrárminisztérium elé, a Kossuth térre is.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép forrása: MTI/Bruzák Noémi

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 16. 06:02