Indul a nagy felmérés: hamarosan kiderül, mennyi van ebből az állatból az országban

Indul a nagy felmérés: hamarosan kiderül, mennyi van ebből az állatból az országban

agrarszektor.hu
Nagyszabású vállalkozás indult annak érdekében, hogy kiderüljön, pontosan hány hód is él Magyarország területén. Az úgynevezett Hódtérkép létrejöttét a helyi lakosok is segíthetik, akiktől a szakemberek az észleléseik és a megfigyeléseik mellett a véleményüket is várják, hogy hódügyben hatékony stratégiákat tudjanak kialakítani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hódok számának növekedése évek óta egyre komolyabb problémát jelent, egyre több a konfliktus az emberek és az állatok között - írta meg a Kisalföld. A hódok jelenléte ugyanis nemcsak úgynevezett rágáskárral jár, de a vízügyesek és a településvezetők számára is komoly problémákat tud okozni az állatok tevékenysége. Ahogy a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) nemrég fogalmazott, a hódok okozta károk elhárításának költségei százmilliókra is rúghatnak, eddig mégsem  sietett kezelni a helyzetet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez azonban most megváltozhat, hiszen a szakemberek - a civilek segítségével nagyszabású projektbe kezdtek: el akarják készíteni Magyarország hódtérképét. Juhász Erika, a HódTérkép projekt koordinátora, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos segédmunkatársa elmondta, hogy az állatok a vízhez közel mezőgazdasági táblákra is kijárhatnak. Ezenkívül adódhatnak problémák a faj üregásásából és a gátak okozta elárasztásból is - tette hozzá a szakember.

Utóbbi esetben hatósági engedéllyel lehetőség van a hódgátak elbontására. Fontos azonban, hogy elkerüljük ezt olyan területeken, ahol a vízkilépés nem veszélyeztet ilyen létesítményeket. Az elárasztások ugyanis nemcsak a biodiverzitás fenntartásához járulhatnak hozzá, hanem a táj jobb vízmegtartásához is. A klímaváltozással párhuzamosan ez egyre fontosabbá válik

- ismertette Juhász Erika.

Éppezért a HódTérkép nemcsak egy térkép lesz, mert a közreműködők nemcsak az állatok tevékenységéről, de annak hatásaival kapcsolatos tapasztalataikat, véleményüket is elmondhatják. Ahogy a szakember fogalmazott, a terepi kutatások során vizsgálni fogják a faj okozta hatásokat, bizonyos területekre azonban nem tudnak eljutni, vagy legalábbis nem olyan gyakran, mint a helyiek. A civilek közreműködésével viszont feltárhatóak lesznek egyedi jelenségek és nagyobb figyelmet érdemlő helyi hódhatások is. Miközben a kutatók is igyekeznek segíteni azokon, akik a hódokkal kapcsolatos konfliktushelyzetek ügyében tanácsért fordulnak hozzájuk. Juhász Erika elmondta, hogy leggyakrabban vízparti ingatlanokon álló fák védelme kapcsán kérdezik őket. A kiskertek esetén a fák egyedi körülkerítése jelenthet megoldást. Erős anyagú, apró szemű dróthálót érdemes alkalmazni, mely a törzs legalsó 1 méterét védi, de lehetőség szerint azzal nem érintkezik közvetlenül, hanem a hálót oszlopok támasztják.

A szakember beszélt arról is, hogy a HódTérkép jelenleg közel 300 feltöltésnél tart, az ország más részei mellett Győr-Moson-Sopron megyéből is számos adat érkezett már, a Szigetközön túl a kisvízfolyások mellől is. A monitorozás első eredményeit legkésőbb júniusban közlik a kutatás weboldalán. Juhász Erika elmondta, hogy a céljuk egy olyan tudásbázis létrehozása, amelynek birtokában megalapozott javaslatokat tehetnek a hódokkal kapcsolatban, nemcsak az egyedi problémák kezelésére, hanem egy országos stratégia kialakítására is. Ennek magában kellene foglalnia az értékes hódhatások és hód által létrehozott élőhelyek védelmét, valamint más területek esetében a hódok tevékenységébe való beavatkozást, illetve a gördülékeny konfliktuskezelést. Közérdekből, vízügyi szempontok mentén Győr-Moson-Sopron megyében már rendszeresen adnak ki kilövési engedélyeket. Ugyanígy hódgátak elbontását is sokfelé engedélyezi a természetvédelmi hatóság. De nem feltétlenül az állat vagy építményének eltávolítása a célravezető módszer a konfliktusok kezelésekor - tette hozzá a szakember.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?