Durva, ami a sertéshússal történik itthon: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

Durva, ami a sertéshússal történik itthon: ezt jobb, ha minden vásárló tudja

agrarszektor.hu
Egyre komolyabb a helyzet a magyar sertéságazatban, 2022 első négy hónapjában az élősertésnek mind a kivitele, mind a behozatala jelentősen csökkent az előző év azonos időszakához képest. A sertéshús exportja volumen tekintetében nem változott számottevően, értékben viszont komoly növekedés volt megfigyelhető. A sertéshús importjában azonban, mind a mennyiség, mind pedig az érték tekintetében óriási növekedést regisztráltak az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szakemberei. A sertéshúsok ára - az árstoppal érintett sertéscombot kivéve - folyamatosan emelkedik, a lapockánál közel 25 százalékos, a karajnál pedig több mint 45 százalékos növekedést regisztráltak 2022 júliusában az előző év azonos időszakához képest. A hazai sertéságazatot az ismert hatásokon, folyamatokon kívül váratlan események: egy csődbejelentés és egy haláleset is megrázták az utóbbi napokban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 15%-kal 7,7 ezer tonnára, az élősertés-behozatala 22%-kal, 19 ezer tonnára csökkent 2022 január-áprilisában a 2021. január-áprilisi külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége nem változott számottevően (39 ezer tonna), míg értéke 10%-kal nőtt a megfigyelt időszakban. A sertéshúsimport volumene 27%-kal (57 ezer tonna), értéke 35%-kal volt nagyobb. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszerének (PÁIR) legfrissebb adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 711 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2022 júniusában, ami 36%-os emelkedést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 30%-kal volt magasabb ugyanebben az összehasonlításban. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 23,7%-kal, a sertéscombé 1,4%-kal nőtt ugyanekkor. 2022 július 17-én az AKI PÁIR kiskereskedelmi fogyasztói árakra vonatkozó adatai alapján a csont nélküli sertéscomb kilója 1515 forintba került, a sertéskaraj 2182 forintba, a sertéslapocka pedig 1727 forintba. Ha megnézzük az egy évvel ezelőtti árakat, akkor azt láthatjuk, hogy a sertéscomb fogyasztói ára ez idő alatt 1,23%-kal csökkent, míg a sertéslapockáé 24,8%-kal, a sertéskarajé pedig mintegy 45,8%-kal emelkedett 12 hónap leforgása alatt. A sertéscomb esetében érthető a kismértékű változás, hiszen az 2022. februárja óta hatósági áras terméknek számít, a másik két húsfélénél pedig tetten érhető az a hatás, amit az ársapka bevezetése óta az ágazatra rálátó, abban mozgó szakember hangsúlyozott: a kereskedők ezeken a termékeken próbálják visszanyerni az árstop miatt elszenvedett veszteségeket. A szakértők az árstop megszűnése után komoly áremelkedést jósoltak a húsféléknél és az intézkedéssel az érintett termékeknél, az Agrárszektor által megkérdezett agrárközgazdász, Raskó György szerint a sertéscomb esetében 30%-os áremelkedésre kell készülni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az árak várhatóan tovább fognak emelkedni a következő hetekben. A magyarországi sertéságazat már eddig is nehéz helyzetben volt, a takarmányárak megugrása, az időjárás, az orosz-ukrán háború és az energiaárak elszállása egyre komolyabban sújtják az ágazat szereplőit. Ahogy Hollósi Dávid, a Magyar Bankholding csoporthoz tartozó MKB Bank Nyrt. és Takarékbank Zrt. Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak adott interjújában kifejtette, most ugyanis tényleg baj van, mert akkorát növekedett a takarmányköltség, hogy még a leghatékonyabban gazdálkodók is a veszteség határát súrolják. A szakember példaként hozta, hogy egy hízó átlagos előállítási költsége egy év alatt 43 ezerről 75 ezer forintra nőtt, és ezt a plusz finanszírozási forrást az állattenyésztőknek nincs honnan beletenniük a termelésbe. A Hollósi Dáviddal készült interjú itt olvasható.

EZ IS ÉRDEKELHET

A helyzetet tovább rontja, hogy a hét elején csődöt jelentett Magyarország egyik nagy sertésfeldolgozója, a Kurucz-csoport három cége is. A magyar sertéspiacon meghatározó hajdú-bihari vállalkozás csődjéhez a szakértők szerint az ágazatban tapasztalható nehézségek mellett egy nem optimális nagyberuházás is hozzájárult.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tovább növelheti a bizonytalanságot az ágazatban a somogyi Claessens-csoportban bekövetkezett tragikus haláleset. Mint ismeretes, Claessens Peter nemrég önkezével vetett véget életének. Az eset nemcsak a hozzátartozókat és a vállalat munkavállalóit rendíthette meg, de várhatóan hatással lesz a vállalkozás, így a magyarországi sertéságazat jövőjére is.

Az AKI kiadványa szerint az Európai Bizottság adatai alapján az Európai Unió 2022 január-áprilisában 1,48 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon. Ez 29%-kal marad el az egy évvel korábbi mennyiségnél. Az export 30%-a, 455 ezer tonna Kínába irányult, a további nagy célpiacok pedig Japán, illetve a Fülöp-szigetek voltak, 166 ezer és 161 ezer tonnával. Az Európai Unióban az "E" kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,88 euró/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 júniusában, 16%-kal nőtt egy év alatt. Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 19%-kal emelkedtek 2022 28. hetében az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár, a West Fleisch és a Tönnies felvásárlási ára egyaránt 1,85 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A Vion 1,90, a Danish Crown és a Tican 1,52 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 28. héten, míg a Compexo 1,65 euró/kilogramm árat fizetett értük. Az Európai Bizottság várakozásai szerint az időjárás, a piaci árak emelkedése és az állatbetegségek miatt az uniós sertéságazat termelése az idén várhatóan 4,7%-kal fog zsugorodni.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) júniusi elemzése szerint az USA sertéshústermelése nem fog jelentősen változni 2022 második negyedévében a 2021. április-júniusban előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 7%-os csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban - olvasható az AKI PÁIR jelentésében. A belső fogyasztás közel 6%-kal nőhet, ugyanakkor 15%-kal kevesebb sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon 2022 április-júniusában, mint egy évvel korábban. Az USA élősertés-importja 2%-ot, sertéshús-behozatala 34%-ot bővülhet a jelzett időszakban. Az USA sertéshústermelése 4%-kal mérséklődött 2022 január-májusában a 2021. január-májusi volumenhez képest. A vágások száma 4%-kal csökkent, ugyanakkor a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1%-kal emelkedett a megfigyelt időszakban. Az USDA adatai szerint az Egyesült Államokban a sertés ára 2,36 dollár (USD)/kilogramm hasított hideg súly volt 2022 júniusában, ami 8%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Brazíliában a sertés ára (9,95 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) nem változott számottevően a megfigyelt időszakban. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adatai szerint Brazília sertéshúskivitele 2022 júniusában elérte a 93,5 ezer tonnát, ami 14%-kal alacsonyabb, mint 2021 hatodik hónapjának mennyisége.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?