Fontos változás jön Magyarországon az antibiotikumokkal kapcsolatban

Fontos változás jön Magyarországon az antibiotikumokkal kapcsolatban

agrarszektor.hu
Fontos újítás lép életbe hamarosan az antibiotikum felhasználás jelentésére szolgáló rendszerben: az állatorvosoknak meghatalmazottjaikat konkrét tenyészetekhez kell rendelniük. A jogosultságokat mind az online, mind a papír alapú nyomtatvánnyal létrehozott meghatalmazásoknál szükséges beállítani. Az augusztus 29-én élesedő fejlesztés az átláthatóbb ügyintézést és az adatvédelem fokozását szolgálja.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állatorvosok az élelmiszertermelő állatoknál felhasznált antibiotikumokról minden hónap 15-éig nyújtják be jelentésüket a Nébih Ügyfélprofil Rendszeren keresztül (https://upr.nebih.gov.hu/) - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A felületen tenyészetenként, majd azon belül állatfajonként kell megadni az adatokat, ezáltal is biztosítva az átfogó és hatékony kockázatértékelést. A jelentési rendszer egyúttal a 2024-től életbe lépő uniós adatszolgáltatási kötelezettség előkészítését is szolgálja.

Az állatorvosok az adatszolgáltatáshoz meghatalmazottak segítségét is igénybe vehetik. Fontos változás, hogy a célzottabb és átláthatóbb ügyintézés, továbbá az adatvédelem fokozása érdekében a jövőben minden meghatalmazott esetében meg kell adni, hogy mely tenyészetek esetében járhat el, azaz rögzítheti az adatokat.

A fejlesztés augusztus 29-étől lesz elérhető és az augusztusi felhasználásjelentés (melynek határideje szeptember 15.) már kizárólag az új beállításoknak megfelelően adható le. Az állatorvosok a feltöltő felületen a „Tenyészet-meghatalmazottak összerendelések kezelése” elnevezésű gomb kiválasztását követően állíthatják be a jogosultságokat, mely alapvetően (további változásig) egyszeri teendő. Lényeges azonban, hogy az összerendelést mind az online, mind a papír alapon igényelt aktív meghatalmazások esetében kötelező megtenni. A beállításról, valamint annak későbbi  törléséről a meghatalmazott és a meghatalmazó állatorvos egyaránt automatikus értesítés kap ügyfélkapus tárhelyére.

A funkció élesítése, azaz augusztus 29-e után, az újonnan igényelt meghatalmazások esetében első lépésként magát a meghatalmazást kell elektronikusan vagy nyomtatvány útján létrehozni. Ezt követően, a már aktív státuszú meghatalmazotthoz lehet hozzárendelni a tenyészeteket.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02