Nagy lehet a baj, ha nem figyelünk szilveszterkor: erről minden gazdának tudnia kell

Nagy lehet a baj, ha nem figyelünk szilveszterkor: erről minden gazdának tudnia kell

agrarszektor.hu
A háziállatok védelmére hívja fel a figyelmet a szilveszteri petárdázás idején az Orpheus Állatvédő Egyesület. Mint írták, az óévbúcsúztatókor használt pirotechnikai eszközök durva hang- és fényhatásai a házi kedvencek számára sokkos pánikot okozhatnak. Egy kis odafigyeléssel megelőzhető, hogy a szilveszteri petárdázások következtében kellemetlen szituációk keletkezzenek - tudatta az egyesület az MTI-vel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A közleményből kiderült, hogy a petárdától megijedt macskák éles marásokat okozhatnak a gazdáiknak, a kutyák kerítésen átugorva, vagy a pórázt a gazda kezéből kitépve próbálhatnak a robbanásoktól elmenekülni. Az egyesület ezért mindenkit arra kér, hogy a házi kedvenceket a petárdázás helyszíneire semmiképpen ne vigye ki. A riadtan menekülő állatok néhány óra alatt 5-10 kilométert (több településnyi távolságot) is képesek megtenni, és van, hogy az elmenekült kedvencek soha többé nem kerülnek elő - idézi a közlemény Seres Zoltánt, az Orpheus Állatvédő Egyesület munkatársát.

Az egyesület arra is felhívta a háziállatok tulajdonosainak figyelmét, hogy a kutyában lévő, kötelező mikrochip legyen állatorvos által a gazda adatait tartalmazóan beregisztrálva, mivel ha valaki megtalálja az állatot, a gazda gyorsabban elérhető. Szintén érdemes a kutyákra, macskákra a gazda elérhetőségét tartalmazó bilétás nyakörvet kötni, hogy a megtaláló könnyen elérhesse a tulajdonost. A baj megelőzése érdekében péntek és hétfő között a kijelölt sétáltató helyeken is fokozott óvatossággal (pórázon) érdemes a kutyákat sétáltatni.

A közlemény kitért arra is, hogy a háziállatoknak az otthonokban érdemes közvetlen utcai hangoktól elszigetelt helyet, például belső szobát vagy udvarrészt, garázst, jó kerítéses udvart biztosítani. Félősebb állatok számára állatorvos által ajánlott nyugtató szerről is érdemes gondoskodni a petárdázások idejére.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?