Szigorítások jöhetnek Magyarországon: ez rengeteg gazdát érinthet

Szigorítások jöhetnek Magyarországon: ez rengeteg gazdát érinthet

agrarszektor.hu
Újra és újra lecsap a madárinfluenza hazánkban, a hazai baromfitermelőknek a járvány sokadik hullámával állnak szemben. A szakemberek szerint a jelenleginél jóval komplexebb járványvédelmi intézkedésekre lenne szükség. Nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a vadmadarak gyérítésére és a háztáji baromfik ellenőrzésére, valamint, szigorítani kellena a jogszabályokat. A vakcinázás lehetőségét is vizsgálják, de egy oltási program esetleges elindításához rengeteg feltételnek teljesülnie kell. A háttérszámítások elvégzésére a BTT külön munkacsoportot hoz létre.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Korainak bizonyult az öröm a hazai baromfiágazatban, néhány héttel azután, hogy a hatóságok a legtöbb megyében feloldották a madárinfluenza miatt hozott korlátozásokat, újabb állományok fertőződtek meg. Hetekkel a körzetek feloldása után ismét a madárinfluenza jelenlétét igazolta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun vármegyében. Ezt követően Békés vármegyében lúdtelepen, míg Komárom-Esztergomban fogságban tartott madaraknál igazolták a madárinfluenza vírusának jelenlétét a laborvizsgálatok. Az állategészségügyi hatóság kijelölte a védő- és megfigyelési körzeteket, valamint megkezdődött az érintett állományok megsemmisítése is - írja a Világgazdaság.

EZ IS ÉRDEKELHET

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke szerint nem lehet kizárni, hogy a madárinfluenza hosszabb távon is velünk marad. A szakember úgy véli, a vírust nemcsak a vándormadarak, hanem a hazánkban honos, áttelelő madarak is terjeszthetik a vírust és az sem kizárt, hogy a háztáji baromfiállományok is üríthetik a vírust, amely valamilyen úton bekerül a kereskedelembe. Az őstermelők háztáji kacsáit, libáit, vagy csirkéit ma valószínűleg senki sem ellenőrzi, pedig a termelők az onnan származó árukat - például a húst, tojást - a helyi piacokon értékesítik.

Szigorítani kell az ellenőrzéseket

Összetett problémával állunk szemben, ezért minden olyan lépést, amely a járvány megjelenésének kockázatát csökkentheti, alkalmazni kell a jövőben. Az, hogy nincs 3 hónapnál hosszabb mentes időszak Magyarországon, azt feltételezi, hogy folyamatosan itt van a vírus 

- vélekedett Csorba Attila. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Hozzátette, a telepek járványvédelmi felkészültségét is szigorúbban kellene vizsgálni, emellett, jutalmazni kellene valamilyen formában a helyesen eljáró gazdaságokat, ahol pedig rendszeresen felüti a fejét a vírus, ki kellene zárni a termelésből. Éppen ezért a madárinfluenza kezelésével kapcsolatos jogszabályt is újra kellene gondolni. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy fel kell tárni azokat az okokat, amik a folyamatos újrafertőződés hátterében állnak, hiszen ezek a telepek az egész ágazat jövőjét veszélyeztetik. Szükséges intézkedés lehet például a vadmadarak ritkítása és az is, hogy az ellenőrzésekbe a háztáji termelést is bevonják. A gyilkos kór egyébként óriási károkat okozott, a kacsa és a liba termékpálya az egész ágazat kibocsátását csökkentette. Ha ez a tarthatatlan járványvédelmi helyzet továbbra is fennáll, annak nagyon komoly állománycsökkenés lesz az eredménye.

Az oltás lehet a kulcs?

A madárinfluenza elleni megfelelő védekezés kapcsán egyre többet hangoztatják a szakemberek a vakcinázás lehetőségét. Egy esetleges oltási program bevezetéséhez azonban számos kérdést tisztázni kellene. Jelenleg a legtöbb kereskedelmi egyezmény nem ad lehetőséget arra, hogy vakcinázott terméket a jól fizető exportpiacokra vigyenek a termelők. Amíg ez nem változik, egyértelmű, hogy a baromfitartóknak nem érdeke, hogy vakcináztassanak. E mellett a megfelelő oltási program kidolgozása sem tűnik egyszerű feladatnak. A BTT elnöke szerint jelenleg különböző vakcinagyártók tesztelik termékeiket, amelyek különböző fajokat, hasznosítási típusokat és különböző alkalmazásokat fednek le

- írja a lap. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ugyanakkor egy vakcinázási program sikeres működtetéséhez nem elég az oltóanyag, szükség van a rendszeres mintavételre és laboratóriumi vizsgálatokra is. Ennek a költségét és a kapacitásbeli lehetőségeket hazai szinten egyelőre az ágazati szereplők sem tudják megbecsülni. A vakcinázás lehetőségével pedig a terméktanács is foglalkozik, a BTT megkezdte egy munkacsoport felállítását, ami megpróbálja felvázolni, milyen anyagi és tárgyi feltételek mellett indulhatna el egy ilyen program Magyarországon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02