Így élhetik túl a brutális hőséget a szarvasmarhák: ezek a bevált módszerek

Így élhetik túl a brutális hőséget a szarvasmarhák: ezek a bevált módszerek

agrarszektor.hu
A szarvasmarhákat érő hőstressz csökkenti a szárazanyag-felvételt, a tejtermelést, rontja a tej beltartalmi értékeit és a szaporodásbiológiai mutatókat. Ezeket az összefüggéseket a szakma és a tudomány már nagyon régóta ismeri, mégsem lehet azt mondani, hogy erről a témáról már mindent tudna az emberiség. A hőstressz által okozott gazdasági kárnak ugyanakkor egyre több összetevőjét lehet beazonosítani, ráadásul a nemesítés következtében a hatalmas mennyiségű tejet termelő tehenek hőtűrő képessége sokat csökkent az elmúlt évtizedekben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A meleg vérű állatokra jellemző, hogy szervezetük hatékony működéséhez a testhőmérsékletüket igyekeznek állandó tartományon belül tartani. Ez bizonyos külső hőmérséklet-tartományban külön energiaráfordítás nélkül is működik - olvasható a MÁSZ oldalán. Ezt nevezzük termoneutrális zónának (TNZ), amely szarvasmarhák esetében 0-22 Celsius-fok. A kérődzőknél ez a tartomány más fajokhoz képest azért alacsonyabb, mert az alapanyagcsere, az aktivitás hőtermelése mellett jelentős a bendőben zajló fermentáció és a tejtermelés során keletkező belső hő, amely „fűti” az állatokat. A nappali 30-35+ Celsius-fokos kánikula is megterheli az állatokat, de ami igazán rossz, ha a napi minimum hőmérséklet nem süllyed 20-22 Celsius-fok alá.

Miről ismerhető fel a hőstresszes állat?

A tátott szájjal lihegő, nem vemhesülő, tejcsökkent állatot azonosítani nem jelent kihívást. Sajnos, amikor már ezt látja az ember, biztos lehet az egészségromlásban és a termeléskiesésben. Ami a legkorábban felhívja a figyelmet a hőstressz jelenlétére, az a légzésszám-emelkedés. Ha valaki azt tapasztalja, hogy percenként 60 vagy annál több a légvételek száma, akkor a hőstressz jelen van, ideje gondoskodnunk az állatokról.

Mit lehet tenni ilyenkor?

  • Árnyékolás: ezzel kivédhető a sugárzó hő okozta további hőfelvétel.
  • Szellőztetés, áztatás: alacsonyabb nyomáson, nagyobb vízcseppmérettel történő permetezés (áztatás) hatékonyabb a porlasztásos hűtésnél.
  • Jól emészthető rostetetés: figyelni kell a megfelelő energiabevitelre, amit jó minőségű, jól emészthető rostforrásból lehet biztosítani!
  • Antioxidánsok etetése: jó tapasztalatok vannak az antioxidánsok, növényisejtfal- és élesztőtartalmú takarmánykiegészítők használatával.
  • Ad libitum szódabikarbóna: jó kiegészítés lehet, mivel segít fenntartani a normál bendő-pH-t.
  • Üde ivóvíz: ad libitum, jó minőségű itatóvíz biztosítása.
  • Munkaszervezés: amennyiben megoldható, az állatok mozgatását, csoportosítását, nagy stresszel járó beavatkozásokat (pl. tuberkulin vizsgálat, vérvétel stb.) érdemes enyhébb időre szervezni: vagy a kora reggeli órákra, vagy ha az időjárás-előrejelzés belátható időn belül jelez lehűlést, akkor azokra a napokra. Az etetéseket a hajnali és késő esti órákra kell áttenni!
  • Nem szabad kánikulában vakcinázni! Hőstresszben az immunrendszer működése nem megfelelő, így a vakcinák nem képesek kellően hatékony védelmet biztosítani. Ha ez nem megoldható, akkor érdemes figyelembe venni, hogy a vakcinák beadását követően néhány órával természetes reakcióként megemelkedik a testhő, ami ronthatja az oltott állatok hőérzetét.

(Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?