Fejlődés helyett csak küszködik a haltermelés Magyarországon

Fejlődés helyett csak küszködik a haltermelés Magyarországon

Intézményi szinten alulértékeltek a halastavak Magyarországon, de Közép-Európában is. A halászati ágazatban továbbra sincsenek területalapú támogatások, az uniós forrásoknak pedig csak egy kis hányada fordítható az ágazat támogatására. Az érdekérvényesítő képesség hiánya pedig azzal jár, hogy az ágazat a fenntartható fejlődés helyett lassú haldoklásra van ítélve - mondta el az Agrárszektornak a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Lévai Ferenc beszélt arról is, mekkora területen folyik tógazdasági haltermelés Magyarországon, melyik halfajtát termelik a legtöbben, illetve azt is elárulta, hogy mennyire önfenntartóak a hazai természetes vizek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon a halászat alatt a tógazdasági haltermelést és az intenzív medencés haltenyésztést kell érteni.

– mondta el az Agrárszektornak Lévai Ferenc, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője. Az akvakultúra termálvizekben történő termelést jelent, afrikai harcsát, tokot és süllőt állítanak így elő, körülbelül 4,5-5 ezer tonnányit, ami konyhakészen kerül a piacra. A szakember kérdésünkre beszélt arról is, hogy a halászati ágazat által előállított 22-24 ezer tonnából mintegy 15 ezer tonna kerül minden évben a piacra. Az ágazat jellegzetessége ugyanis, hogy 2,5-3 év alatt állítja elő a megfelelő méretű, 2-3 kilogrammos halakat.

Lévai Ferenc szerint azonban nem ez a halászati ágazat legnagyobb erénye, hanem a természetvédelem során játszott szerepe, különös tekintettel az ökoszisztéma megőrzésére. Ez ugyanis napjainkra kezd felértékelődni.

Hiába mondják ugyanis, hogy Magyarország vizekben bő, ezek jelentős része átfolyik az országon, a klímaváltozás pedig a folyók vízjárására is erős hatással van. A szakember beszélt arról is, hogy már nincs meg az a klasszikus időjárás, ami akár csak 10 vagy 15 évvel ezelőtt megszokott volt, amikor a nyár ugyan szárazabb, de a többi három évszakban vannak hosszabb, áztató csapadékot hozó időszakok, az utóbbi évekre inkább a hatalmas esőzések voltak jellemzőek, amelyek – egyebek mellett – villámárvizeket is okoztak.

A MA-HAL szóvivője elmondta, hogy a halastavak, amelyek a korábbi vizes élőhelyek maradványait őrzik, intézményi szinten alul vannak értékelve.

A halászati ágazatban továbbra sincs területalapú támogatás, és az uniós támogatások mindössze 15%-a fordítható ilyen célokra, az egyéb káreseményekre, mint például szárazság, haldöglés, gátszadás, árvíz, nincs se biztosítás, se másféle kompenzáció. Lévai Ferenc kiemelte, hogy tavaly a halastavak mintegy 30%-a szárazon maradt, de erre nem volt semmiféle támogatás, ahogy arra se, ha az állatállomány átvándorolt a vizesebb területekre.

A probléma gyökere ott van, hogy Közép-Európában az édesvízi halászati ágazat nem tudja kellőképpen érvényesíteni az érdekeit az Európai Unióban. Emiatt egy lassú lemorzsolódás figyelhető meg: az idősebbek kihalnak, a halastavak pedig átkerülnek más művelődési ágba, ahol többféle támogatás is a rendelkezésükre áll. Az ágazat viszont így a fenntartható fejlődés helyett lassú haldoklásra van ítélve

– jelentette ki Lévai Ferenc.

Arra a kérdésre, hogy milyen halfajtákat termelnek a tógazdaságok, a szakember elmondta, hogy itt, Európa közepén alapvetően a pontyos tógazdaságok jellemzőek. Az éghajlat ezen halfaj termelésének kedvez, ráadásul a közép-európai fogyasztók is a pontyot szokták meg, így számukra ez „a hal”.

 

A MA-HAL szóvivője beszélt arról is, hogy Magyarországon a horgásztársadalom 700-800 ezer főt tesz ki, akik 160 ezer hektárnyi természetes vízen művelik a tevékenységüket. A természetes vizek azonban nem önfenntartóak, ezt a képességüket már rég elvesztették az árterek hiánya, a folyókról való leválasztás és más körülmények következtében. Éppen ezért a horgászattal hasznosított vizekbe évente mintegy 4,5-5 ezer tonnányi halat kell telepíteni, főleg pontyot, illetve keszegféléket.

A magyarországi teljes haltermelésnek mintegy 30-40%-a kerül az étkezési piacra, és körülbelül ugyanennyi jut a horgásztavi piacra. A maradékot exportálják, ami jelentheti a külföldi étkezési piacot, de a környező országok horgásztavait is

– árulta el Lévai Ferenc.

A szakember kérdésünkre azt is elmondta, hogy a magyar tógazdaságok mintegy 60%-ában a halászati ágazat teljes vertikumát művelik, tehát az anyahal, az ivadék és a piaci hal előállítást is. A tógazdaságokban az állomány 10%-a egynyaras hal, 15-20%-a kétnyaras, a többit pedig a piacra termelik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?