Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Lassan rendeződni látszik a hazai víziszárnyas ágazat helyzete, amelynek működését ma is jelentős kockázatok övezik. Az ágazatra a legkomolyabb csapást az elmúlt években a koronavírus-járvány mérte. Míg a kacsa és a liba húsa részben, a hízott máj szinte teljes egészében a turizmushoz, illetve a vendéglátáshoz kötődik.
Kacsa- és libasültet ugyanis gyakran, hízott májat viszont szinte kizárólag étteremben, jellemzően nyaralás, vagy téli pihenés alkalmával fogyasztanak.
A koronavírus nagyot ütött az ágazaton
A jellemzően tehát a Horeca-szektorban értékesített prémium máj piacát 2020-ban először tavasszal, majd az emlékezetes novemberi lezárások alkalmával napok alatt küldte padlóra a koronavírus. A 2020 novemberi Márton-nap előtt közvetlenül bejelentett lezárások miatt olyan esetek is előfordultak, hogy egy topétterem tulajdonosa kénytelen volt egész télen libamájat enni.
Egyelőre nincs madárinfluenza
Jól mutatja az ágazat gondjait, hogy a teljes összeomlás csak egy másik járvány, a madárinfluenza miatt maradt el. Ez most nem jelent közvetlen fenyegetést, ám aggodalomra ad okot, hogy a madárinfluenza-járvány valószínűleg nem ért véget, inkább csak szünet van a mára már szinte permanenssé vált állategészségügyi helyzetben. A nyár és a napfény nem kedvez a járványnak, hiszen az ultraibolya sugárzás elpusztítja a vírusokat, ám az őszi-téli hónapokban, amikor a vírus terjedésének, szaporodásának megfelelő feltételei fennállnak, újra jelentkezhet a probléma az ágazatban.
November elejétől sajnos megint számolnunk kell azzal, hogy a vírus jelen lesz hazánkban is. Azon múlik minden, hogy mennyire tudunk ellene védekezni
- mondta el az Agrárszektornak Csorbai Attila. A Baromfi Terméktanács (BTT) elnöke ugyanakkor hangsúlyozta: fontos, hogy idehaza egyelőre mentes az állomány, de ez a helyzet a várakozások szerint csak átmeneti.
Bízom abban, hogy sokat fejlődött a baromfitelepek járványvédelme és ennek megfelelően talán kevesebb lehet a madárinfluenza-fertőzések száma. Nyilván majd a kritikus őszi-téli időszak mutatja meg, hogy a vírus ellen mennyire tudtunk felkészülni.
A franciák a vakcinával próbálkoznak
Ezzel kapcsolatban fontos fejlemény, hogy az utóbbi időben felgyorsultak az Európai Unióban a vakcinázással kapcsolatos vizsgálatok és kísérletek, amelyek – amennyiben kedvező eredményt hoznak – megoldást jelenthetnek az ágazatban mára már szinte szakadatlanul jelen lévő madárinfluenza-fenyegetésnek.
Franciaország, mint a hízott máj legnagyobb termelője és legnagyobb fogyasztója, már bejelentette, hogy októbertől vakcinás védekezéssel fogja segíteni a termelőit.
A vakcinázás egyelőre még nem jelent százszázalékos védelmet, szakmai kérdőjelek vannak ezzel kapcsolatban, hiszen nem világos, hogyan tudják a tömeges oltást kivitelezni, és mi történik akkor, hogyha egy vakcinázott állomány megfertőződik. Mindenesetre már az a tény, hogy Franciaország elindult ezen az úton, okozhat komoly piaci változásokat.
Nőhet a francia kibocsátás
Nagy valószínűséggel a francia termelés, azok után, hogy a korábbi járványok miatt nagyjából 30-35 százalékkal csökkent, várhatóan újból növekedni fog. Egyelőre nem világos, milyen sikert hoz a vakcinázás, de valószínűleg a francia termelők lényegesen bátrabban telepítik majd az állományokat, ezért valószínűleg a termelési mennyiségük növekedni fog. Ez magyar oldalról azért jelenthet problémát, mert annak a termékmennyiségnek, amit eddig francia területekre értékesítettünk, most lehetnek piaci nehézségei.
Európában tehát a korábbiaknál több hízottmáj lehet jelen, hiszen az újból megnövekedett francia kacsamáj-előállítás mellett a magyar libamáj is rendelkezésre fog állni – márpedig ezek helyettesítő termékeknek számítanak. Kérdéses lehet, hogy ezeket a magasabb árkategóriás termékeket ilyen mennyiségben képes-e befogadni a piac – különösen a megnövekedett infláció közepette.
Idehaza a szegény magyarok jelentik a rizikót
Ez idehaza, a lakosság vásárlóerejének csökkenésével különösen kifejezett lehet, míg tehát a hízottmáj terén az exportpiacokon a francia kínálat, a belső piacon a mérsékelt kereslet állhatja útját a termékek megfelelő ütemben történő értékesítésének.
A víziszárnyas ágazatban természetesen a hús is fontos árucikk, ezen a téren a szezon szintén az őszi-téli hónapokra esik. Az elvben népszerű, de egyre inkább prémiumnak számító kacsa- és libahúsnak a hazai piacon szintén az árérzékeny és vásárlóerejében romló pozíciót elfoglaló hazai lakosság lehet az értékesítés gátja.
„A kereskedelmi láncok ezen a téren egyelőre rendkívül visszafogottan érdeklődnek a liba iránt, igaz, a kacsa után már kicsit jobban. Ennek oka az, hogy az egész és a darabolt liba termékek ára azért még a kacsáénál is magasabb” – mondta el Csorbai Attila.
A takarmányárban vannak még tartalékok
Az ágazatnak ugyanakkor kedvez a takarmányárak csökkenése, igaz, ez a hatás még nem épült be teljesen a gazdálkodásba.
A korábbi csúcsok után a takarmányár visszarendeződés még csak most következett be. Az ágazati szereplők biztonsági okok miatt a régi, magasabb áron vásárolt takarmányokat is felhasználták, például a szülőpár-állományok takarmányozására. Voltak, akik jelentős készleteket is még a drága takarmányból szereztek be, ennek a régi drága takarmánynak először ki kell futnia ahhoz, hogy az új olcsóbb takarmány árcsökkentő hatása érvényesülni tudjon.
Az elnök felhívta a figyelmet arra is, hogy egyelőre még kérdés, hogy milyen lesz a betakarított takarmányok minősége, amely a víziszárnyasok esetében különösen fontos kérdés, hiszen a kacsa és a liba is meglehetősen érzékeny a különböző toxinokra.