Rengeteg fertőzött állatot találtak itthon: parazita van az állományokban

Rengeteg fertőzött állatot találtak itthon: parazita van az állományokban

agrarszektor.hu
Már rendelkezésre állnak a juhtartók által beküldött, belső élősködőkre vonatkozó első két vizsgálat eredményei. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött, ám a minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A minták nem egyenletesen kerültek beküldésre a vizsgálat elvégzésére jelentkező laboratóriumokba. Ezt lehet természetesnek tekinteni, hiszen a laborok ismertsége, az ügyfelekkel való kommunikációja, a mintagyűjtő járatok rugalmassága, a juhtartó gazdákhoz és a beküldő állatorvosokhoz való közelsége/messzesége a preferenciák felállításához vezetett - írja a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ).

Az állományok nagy része kokcidiózissal fertőzött. Fontos viszont aláhúzni, hogy a minták felnőtt állatokból származnak, és az ezekből megállapított kokcidiózis nem okoz klinikai tüneteket, emiatt a felnőtt egyedek esetében nem szükséges ellene semmilyen kezelést végezni. Az állományszinten kimutatott parazita viszont jelzésértékű, és arra kell ösztönöznie a gazdákat, hogy kokcidiózis elleni megelőző intézkedéseket foganatosítson az ellési időszakban, megvédve ezzel az újszülött bárányokat.

A minták legnagyobb része negatív volt mételyek tekintetében. Ezt nagy valószínűséggel a hangyák, a csigák életmódjával és az igen száraz időjárással lehet összefüggésbe hozni. Szintén az időjárási viszonyok és a csigák, illetve az atkák jelenlétével/hiányával magyarázható az is, hogy a minták legnagyobb része negatív volt tüdőférgesség tekintetében és galandféreg-fertőzöttség tekintetében is.

A kezeléseket tekintve nem lehet elégszer ismételni a következőket:

  • A kezelést mindig egy adott állományra, a vizsgálati eredmények alapján, az állatorvossal konzultálva, a juhok kondíciója, egészségi állapota, termelési fázisának alapján kell elvégezni.
  • Mindig a lehető legkorrektebb súlymérést/becslést kell elvégezni, a választott gyógyszer használati utasítása szerinti adaggal kell kezelni úgy, hogy inkább a nagyobb egyedekhez állítjuk be az éppen használt adagolót.

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?